Bozdağ'dan AYM'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararı açıklaması

Anayasa Mahkemesi, FETÖ'nün medya yapılanmasına dönük soruşturma kapsamında tutuklanan Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın bireysel başvurusunu karara bağladı. AYM, oy çokluğu ile "hak ihlali var" dedi. Karara ilk tepki hükümet cephesinden geldi

Bozdağ'dan AYM'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararı açıklaması

Anayasa Mahkemesi, FETÖ'nün medya yapılanmasına dönük soruşturma kapsamında tutuklanan Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın bireysel başvurusu hakkında kararını verdi. Yüksek mahkeme, oy çokluğu ile "hak ihlali var" dedi.

Kararın ardından ikilinin avukatları İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza mahkemelerine tahliye başvurusu yaptı. Ancak mahkeme, “gerekçeli karar tebliğ edilmediği ve Resmi Gazete'de yayımlanmadığı” gerekçesiyle tahliye talebini reddetti.

Bunun üzerine AYM'nin Twitter'daki resmi hesabından iki ayrı mesaj paylaşıldı. Mesajlarda "kararın basın metni ve tam metnine yüksek mahkemenin internet sitesinden ulaşılabileceği" vurgulandı.

AYM'nin kararıyla ilgili hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ da Twitter üzerinden açıklama yaptı. Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi, anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmıştır" dedi.

"AYM SINIRLARI AŞMIŞTIR: Bireysel başvuruları karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, anayasa ve yasaların kurallarıyla bağlıdır; anayasa ve yasaların belirlediği sınırları aşamaz; ilk derece veya istinaf ya da temyiz mahkemesi gibi hareket edemez; hiç bir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez. Alpay ve Altan kararıyla (yayınlanan mahkeme açıklamasına göre) Anayasa Mahkemesi; anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış; suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir."

Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi’nin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir." ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr​

# bekir bozdağ # AYM # Mehmet Altan # şahin alpay