Saros Araştırma'dan dikkat çeken anket: Vatandaş HDP kapatılsın diyor

Türkiye'nin tüm bölgelerinde yapılan araştırmaya göre halkın en önemli sorunları ekonomi ve işsizlik. Suriye, Mısır ve Afganistan'la ilişkilerin düzelmesine toplumun yüzde 84'ü 'evet' diyor. Çoğunluğa göre Türkiye'de Kürt sorunu değil PKK sorunu var. Halkın yüzde 84'üde HDP'nin kapatılmasını istiyor.

Saros Araştırma'dan dikkat çeken anket: Vatandaş HDP kapatılsın diyor

SAROS Araştırma şirketi, Ekim ayı ''Türkiye Gündemi ve Siyaset'' konulu araştırmasını yayımladı. Araştırmada vatandaşlara Türkiye'nin en önemli sorunu, Suriye ile ilişkiler, 'Türkiye'de Kürt sorunu var mı', 'HDP kapatılmalı mı' gibi gündemin ve siyasetin değerlendirildiği sorular soruldu. Türkiye'nin yedi bölgesinden 22 şehirde, bin 854 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmada dikkat çeken sonuçlara ulaşıldı. İşte o sonuçlar:

‘TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU EKONOMİ'

''Size göre bugün Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?'' sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 34,9'u ekonomi, yüzde 21,5'i işsizlik ve 8,5'i korona salgını yanıtını verdi. Partilere oranla verilen yanıtlara bakıldığında da ilk sırayı yine ekonomi aldı. Ak Parti 27,6 ve İyi Parti 44,9'la işsizlik, CHP 46,6, MHP 44,2, HDP 37,7 ve diğer parti seçmenleri yüzde 78,1 oranında Türkiye'nin en önemli sorununa ekonomi yanıtı verdiler.

SURİYE, MISIR VE AFGANİSTAN İLE İLİŞKİLER

Araştırmada katılıcılara ''Sizce hükümet Suriye, Mısır ve Afganistan ile ilişkilerini düzeltmeli mi?'' sorusu yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 84,1'i 'evet düzeltilmeli' dedi. 'Hayır düzeltilmemeli' yanıtı ise yüzde 15,9'da kaldı. Siyasi partilere göre verilen yanıtlara bakıldığında ise Ak Parti seçmeninin yüzde 75,5'i , MHP'nin 77,9'u, İyi Parti'nin yüzde 60,9'u 'evet' oyu kullandı. HDP ve CHP oyları ise araştırmada dikkat çekti. CHP seçmeninin yüzde 4,8'i 'evet' oyu verirken, yüzde 55,4'ü 'kısmen düzeltilmeli' oyunu kullandı. HDP seçmeni ise bu soruya yüzde 60,4 oranında 'hayır' dedi.

ÇOĞUNLUK 'PKK SORUNU VAR' DEDİ

Ankette ''Sizce Türkiye'de Kürt sorunu mu var, PKK sorunu mu?'' sorusuna verilen yanıtlar da ilgi çekiyor. Bu soruya katılımcıların yüzde 52'si ''PKK sorunu var'' yanıtını verirken ''Hem Kürt hem PKK sorunu var'' diyenlerin oranı yüzde 15,7 oldu. Partilere göre cevaplarda Ak Parti seçmeninin yüzde 52,1'i, CHP seçmeninin yüzde 81,1'i, İyi Parti seçmeninin yüzde 75,4'ü 'PKK sorunu var' diyor. MHP seçmeninin yüzde 77,9'u 'hem Kürt hem PKK sorunu var' yanıtını seçti. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 54,4'ü, Kürtlerin 44,9'u, Arapların 69,7'si ve diğer kökenlilerin 66,7'si 'PKK sorunu var' yanıtını verdi.

HDP'YE TEPKİ BÜYÜK

Araştırmada ''Sizce HDP kapatılmalı mı?'' sorusuna katılımcıların yüzde 82,4'ü 'evet' yanıtı verdi. 'Hayır kapatılmasın' diyenlerin oranı yüzde 17,6'da kaldı. Siyasi partilere göre verilen yanıtılar ise şu şekilde: Ak Parti yüzde 82,4, CHP yüzde 59,4, MHP yüzde 100, İyi Parti yüzde 94,2 oranında 'HDP kapatılmalı' dedi. Bu soruya ankete katılan Türklerin yüzde 77,9'u, Kürtlerin yüzde 52,1'i, Arapların yüzde 60'ı ve diğer katılımcıların yüzde 72,7'si 'Evet kapatılmalı' yanıtlarını verdiler.

# chp # türkiye # libya # pkk # mhp # ak parti # hdp # İyi Parti # suriye # mısır # terör # terör örgütü # siyasi parti # siyaset # Gelecek Partisi # kürt sorunu # Saros # saros araştırma