Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ''yeni Anayasa'' çağrısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Yeni Anayasa" çıkışı tartışılmaya başlandı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yeni anayasa vurgusunun heyecan verici bir müjde olduğunu belirtti. AK Parti ve MHP yeni bir anayasanın ihtiyaç olduğunu savunarak öneriye destek verdi. CHP ve İyi Parti ise önerinin gündem değiştirmek için dile getirildiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ''yeni Anayasa'' çağrısı

Cumhurbaşkanı’ndan “yeni Anayasa” mesajı geldi. Erdoğan'ın konuşması sonrası yeni anayasa tartışması başladı.

İlk açıklamayı yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yeni Anayasa vurgusunun herkes için heyecan verici bir müjde olduğunu ifade etti. Yeni, sivil ve demokratik bir anayasanın hukuk reformunun temel hedeflerinden biri olduğunu kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Türkiye’nin sorunlarını geride bıraktığını söyledi, yeni Anayasa "ihtiyaç" dedi:

- İstiyoruz ki tüm siyasi partilerimizin söze katkı sağlamasıyla, bütün STK’ların toplum kesimlerinin çalışmasıyla beraber Cumhurbaşkanımızın davetine olumlu bir motivasyon katarak tekrar Türkiye’nin 40 yıllık darbe ürünü olan 19 defa değişmiş bu Anayasa’dan kurtulması ve tekrar sivil bir anayasa yapması sürecini beraber başlatalım.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "Yeni Anayasa" çıkışına destek verdi. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Sistemine uyan bir anayasa yapılmasının mecburiyet olmasının yanı sıra demokratik bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Bahçeli, tartışmaya açılan yeni Anayasa için kurucu değerler vurgusu da yaptı.

- Millet varlığı ile etnik köken veya mezhep gibi doğal özelliklerin milli kimliğin ve bin yıllık kardeşliğin ayrılmaz bir parçası olarak görüldüğü birlikte yaşama kültürünü daha da pekiştirmelidir.

- Anayasa’nın ana fikrini teşkil eden Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, üniter siyasi yapısı ile dilinin Türkçe olduğu ilkesi farklı yorumlara açık olmayan ve herkesi bağlayan kuruluş ilkeleridir. Ve böyle kalmalıdır.

- Türkiye Cumhuriyeti tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek dil esasına dayalı milli ve üniter bir devlettir. Yeni anayasa, bu vesileyle tekrarladığımız milli ve tarihsel haklarımızı muhafaza etmelidir.

Muhalefet kanadı ise "Yeni Anayasa” söylemine karşı çıktı. CHP, önerinin Türkiye’nin gündemini değiştirmek için dile getirildiğini öne sürdü.

İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da sosyal medya üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Dervişoğlu, eskiyenin yasalar değil, iktidar olduğunu belirtti.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinin ardından böyle bir öneri gelmesinin düşündürücü olduğunu kaydetti.

# chp # türkiye # erdoğan # mhp # ak parti # İyi Parti # devlet bahçeli # cumhurbaşkanı erdoğan # türkiye cumhuriyeti # ali babacan # yeni anayasa # Millet # MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli # Bahçeli # darbe # abdulhamit gül # Adalet Bakanı Abdülhamit Gül # bülent turan # STK # Müsavat Dervişoğlu # Erdoğan yeni Anayasa # Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan # AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan # Dervişoğlu # İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu # yeni anayasa vurgusu # CHP ve İyi Parti # AK Parti ve MHP # Türkiyenin sorunları