Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa'dan S-400 uyarısı

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı 2. ünite S-400 hava savunma sistemi konusunda Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa, uyarılar yaptı. Ortak üretimin önemli ancak yeterli olmayacağını belirten Sefa, “mutlaka teknoloji transferi yapılmalı” dedi. Sefa, S-400 teknoloji transferi için Türkiye’nin silahlı insansız hava aracı teknolojisini koz olarak değerlendirebileceğini söyledi.

Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa'dan S-400 uyarısı

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı 2. ünite S-400 hava savunma sistemi konusunda Emekli Hava Kurmay Albayİhsan Sefa, uyarılar yaptı.

- Ortak üretim denilince akla hemen şu geliyor. Bizim Amerika ile F-16 konusunda yaşadığımız tecrübe var. TUSAŞ 1973 yılında kuruldu, daha sonra 1984’te biz F-16’ları almaya karar verince ortak üretim ile birlikte alacağız dedik. Ve TAİ kuruldu, ABD ile 25 yıl süre ile ortak üretim yapacaktık. Sevindik, ortak üretim ile F-16 üreceğiz diye ama fark edemedik ki biz kandırıldık. Ortak üretim geldi evet ama parçalar geldi Türkiye monte edildi. Bize teknolojisi asla verilmedi. Bu bizim için acı bir tecrübedir. Bu tecrübeyi Türkiye yaşadığı için biliyor ve bundan sonra bu tür alımlarda teknoloji transferi öne çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri ile 1984 yılında yapılan F-16 anlaşmasını hatırlattı; “orada da ortak üretim vardı ancak Türkiye kandırıldı” dedi. Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa, bu hatırlatmayı yaparak Rusya'dan alınacak 2. ünite S-400 hava savunma sisteminin ortak üretimi konusunda uyarılar yaptı.

Ulusal Kanal’a konuşan Emekli Kurmay Albay İhsan Sefa, S-400’lerin ortak üretimi anlaşmasına teknoloji transferinin mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı.

- Rusya ile anlaşarak evet ortak üretim yapacağız ancak teknolojisi ile birlikte almamız gerekir. Ortak üretimi o şekilde yapmamız gerekir. Ben inanıyorum ki bu konuda da ciddi adımlar atıldı. Ben ortak üretim ile birlikte teknoloji transferinin de beraberinde geleceğini düşünüyorum.

Hava Kurmay Albay İhsan Sefa, ortak üretim ve teknoloji transferinin karşılıklı olacağına dikkat çekti. Rusya’nın da Türkiye’den insansız hava araçları teknolojisini transfer edebileceğini söyledi.

- Türkiye’nin de Rusya’ya verecekleri var. Kendimizi küçümsemeyelim. Akıncı F-16 ile birlikte uçtu. 1,03 ton mühimmat, cephane ve füze taşıyabiliyor. Böyle bir büyüklük dünyada başka yok, tek. Bu da bir teknolojidir. Dolayısıyla Rusya’nın bizden alacağı teknoloji var. Teknoloji transferi konusunda anlaşma yapılması gerekir.

# ordu # türkiye # rusya # albay # s400 # İhsan Sefa