Komşuda zafer Syriza'nın!

Yunanistan'da genel seçimler tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimin galibi sol koalisyon Syriza oldu. Koalisyonun lideri Çipras, Avrupa'da endişeyle kaşınanan bir isim. Çipras ilk konuşmasında "Yunan halkının verdiği mesaj Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın bitişidir" dedi.

Komşuda zafer Syriza'nın!

Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlar açıkladı. Buna göre seçimin galibi Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza oldu.

Syriza, seçimlerde beklentilerin de üzerine çıktı. Yüzde 37 oyla, en yakın rakibi ND’ye 9 puanlık fark attı.

Aşırı sağcı Altın Şafak partisi yüzde 6.3'lük oranla üçüncü oldu. Gazeteci Stavros Teodorakis’in kurduğu “Nehir” partisi de dördüncü sırada kaldı.

Yunanistan Komünist Partisi, Pasok, Bağımsız Yunanlılar partisi de yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya giren diğer partiler oldu.

Syriza bu zaferle merkez sağdaki Yeni Demokrasi ve sosyal-demokrat PASOK hükümetlerinin 41 yıllık hakimiyetine son verdi.

Syriza lideri Aleksis Çipras seçim zaferinden sonra Atina’nın Populea Meydanı’nda bir konuşma yaptı. Çipras zaferi "Ekonomik kriz yüzünden Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce gence ve bilim insanına" hediye etti.

"Yunan seçim sonuçları Avrupa’nın artık değiştiğine işarettir" diyen Çipras, Yunan halkının seçimlerle verdiği mesajın "Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın bitişi" olduğunu söyledi.

Financial Times gazetesi, sonuçlar ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Syriza'nın tutucu finansal yönetime ve siyasi birliğe meydan okuması, İspanya'daki Podemos partisi gibi kendisine benzer hareketlere ilham verecektir." ifadelerine yer verdi.

ES //

Öte yandan Syrıza, Bağımsız Yunanlar ile koalisyon kurmakta anlaştı. Hükümetin kurulmasıyla birlikte Çipras başbakan olacak.

ulusalkanal.com.tr

# yunanistan # seçim # Syriza