Prof. Dr. Orhan Tatar: ''Kentsel dönüşümde kamu eli şart''

Deprem kuşağındaki Türkiye'de yaklaşık 500 aktif fay var. Faylar 18 ile 20 ili doğrudan etkiliyor. İşte bu konuda harekete geçen uzmanlar fay yasasının çıkarılmasını amaçlıyor. Böylece riskli binaların kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor. Mart ayında çıkması beklenen yasa tasarısını hazırlayan ekipte yer alan Profesör Doktor Orhan Tatar, Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yaptı. Tatar, bir an önce çıkması gereken yasanın kamucu bir anlayış ile uygulanması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Orhan Tatar: ''Kentsel dönüşümde kamu eli şart''

Haber: Dilek Doğan

Yaklaşık bir yıldır gündemde olan fay yasası deprem ülkeleri için hayati öneme sahip.

Amerika Kaliforniya'da örneği olan fay yasasının Türkiye'de de hayata geçirilmesi için çalışmalar hızlandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından fay yasası için bir çalışma komisyonu oluşturuldu. Tasarıyı hazırlayan ekipte jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendisliği alanında çalışan bilim insanları yer alıyor.

O bilim insanlarından biri de deprem uzmanı Profesör Doktor Orhan Tatar. Tatar çalışmanın daha da hızlandırılması ve Marta kadar bitirilmesi gerektiğini belirtti.

Tatar, hazırlanan çalışmanın kağıt üzerinde kalmaması için de acilen prtiğe geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm konusunu değerlendiren deprem uzmanı Prof. Dr. Orhan Tatar, çalışmaların kamu eliyle yapılması gerektiğini vurguladı.

Tatar'a göre binaların incelenmesi için de deprem Master Planının hazırlanması şart.

ulusal.com.tr

# deprem # türkiye # fay # Orhan Tatar