Referanduma 25 gün kaldı: AKP’de 'Evet oyları çakıldı'

Anayasa değişikliği halk oylamasına 25 gün kala Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sahaya çıkmasına rağmen ‘evet’çiler istenilen havayı bir türlü yakalayamadı. AKP’de ‘Evet oyları çakıldı’ tespiti yapılıyor

Referanduma 25 gün kaldı: AKP’de 'Evet oyları çakıldı'

16 Nisan halk oylaması yaklaşırken “evet” kampanyası yürüten AKP ve MHP’de gerilim arttı. AKP’de örgütler bir türlü harekete geçirilemezken, milletvekillerinden gelen haberlerin de moralleri bozduğu bildirildi. İllerde görev yapan ekipler vatandaşın ilgisizliğinden şikayet ederken, genel merkezde görevli bir MKYK üyesi durumu partililere “İllerde örgütler milletvekillerinden, milletvekilleri örgütlerden şikayetçi. Herkes birbirinden şikayet ediyorsa bu işlerin iyi gitmediğinin göstergesidir. O zaman yeni tedbirler alınması şarttır. Şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz” dediği öğrenildi.

ERDOĞAN BEKLENEN ETKİYİ YAPMADI

“Evet”çilerin bütün umudu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahaya çıkmasıydı. Ancak o da beklenen etkiyi göstermedi. AKP için araştırma yapan kuruluşlarca hazırlanan raporlarda Erdoğan’ın sahaya çıkması ile “Evet” oylarında küçük bir kıpırdanma yaşandığı, ancak artışın henüz yeterli olmadığı vurgulandı. Başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa ile yaşanan gerilimin de etkili olmadığı, bu gerilimin daha çok “Evet” kararını vermiş olan seçmeni daha kararlı hale getirdiği bildirildi. AKP için araştırma yapan şirketlerin sonuçlarını değerlendiren AKP ve Saray çevrelerinin, “Evet’ler çakılmış durumda. Kıpırdamıyor. Aynı durum kararsız oylar için de geçerli. Kararsızlar da çakılmış durumda. Bu iyiye işaret değil. Bu ilk kez yaşanıyor. Kamuoyunu etkileyecek yeni hamleler yapılmazsa 16 Nisan’da ‘Hayır’ kazanır” tespitini yaptıkları öğrenildi.

ANKETLER AÇIKLANMIYOR

Bu arada çok sayıda anket taptırılmasına rağmen anket sonuçları açıklanmaz oldu. Geçen günlerde “Evet” oylarını yüzde 54-60 arasında gösteren anketler piyasaya sürülmüştü. Ancak sonuçlar inandırıcı bulunmayınca ara verilmek zorunda kalındı. AKP adına anket yapan şirket çalışanları Aydınlık’a yaptıkları açıklamada, “Biz sürekli çalışıyoruz. Her ne kadar en son değerlendirmeyi dar bir ekip yapsa da genel hava belli. Sonuçlar istenilen gibi değil. Şu anda sessizlik var. 16 Nisan’ın hemen öncesinde yayınlanacak anketlerle sonuçlar etkilenmeye çalışılacak” diye konuştular.

SİNİRLER GERGİN

Bu arada, Saray’da da Başbakanlıkta da sinirlerin gergin olduğu, iki merkezde görev yapan üst düzey yöneticilerin birbirleriyle sık sık sert tartışmalar yaptıkları ifade edildi. Yaşanan tartışmalar sonrasında bazı görevlilerin, “Hayır önde gidiyorsa sebebi ben miyim. Kötü gidişin hıncını bizden çıkarıyorlar. 16 Nisan sonrası hesap sorulacaklar bizden hesap sormaya kalkıyor” diye sitem ettikleri belirlendi.

OLAĞANÜSTÜ ZİRVE

“Evet” oylarının bir türlü arttırılmaması üzerine AKP’de ve Saray’da peş peşe toplantılar yapıldığı ifade edildi. Sürece müdahale edilmesi gerektiğini kaydeden yetkililerin, 16 Nisan’a kadar izlenecek yol haritası için uzmanlardan ve kampanyayı yürüten şirketlerden yeni bir çalışma istedikleri bildirildi. Yapılan toplantılarda sık sık daha önce AKP kampanyalarını yürüten Erol Olçak anılırken, Olçak’ın eksikliğinin hissedildiğinin vurgulandığı kaydedildi.

“Hayır’cılar terör örgütleri ile birlikte hareket ediyor, Avrupa ülkeleri ‘Hayır’a destek veriyor” gibi kampanya sloganlarının istenen etkiyi yaratmadığı tespiti yapılırken, önümüzdeki döneme ilişkin acilen gündem değiştirici yeni projelerin devreye sokulması istendiği belirlendi.

ESKİ BAKANLAR UMUTSUZ

“Evet” kampanyasında istenilen sonuç alınamayınca AKP genel merkezi eski milletvekili ve bakanları da göreve çağırdı. Başbakan Binali Yıldırım eski bakanlarla kahvaltıda buluşarak eski bakanların kampanyaya destek vermelerini istedi. Toplantıda eski bakanların istekli olmadıkları, daha çok izlenen politikaları ve kampanyayı eleştirmekle yetindikleri öğrenildi. Bazı bakanların parti içindeki kavgaları öne çıkararak parti yönetiminin kendilerine destek olmamasından rahatsızlıklarını gündeme getirirken, bazı bakanların halk oylamasının ölüm kalım meselesi haline getirilmemesi konusunda uyarılarda bulundukları ifade edildi.

‘VATANDAŞ İLGİ GÖSTERMİYOR’

Aydınlık, Ankara Kızılay’da “Evet” kampanyası yürüten ekiple görüştü. Kampanyada görevli çalışanlar kampanyaya halkın ilgisizliğinden yakınırken şunları söylediler:

“Kızılay’da iki ses aracımız var. Bir taraftan müzik çalıyoruz, diğer taraftan broşür dağıtıyoruz. Ama vatandaşlar soğuk davranıyor. Bildiri uzatıyoruz, çok az kişi alıyor. Bizi yok farzederek hareket ediyorlar. Önce millet daha ısınmadı diye düşünmüştük. Ama kaç gündür buradayız hiç değişiklik olmadı. Hatta ilk günden daha kötü bir durum var. İşin açığı buna bizler de şaşırdık.”

ulusalkanal.com.tr

# cumhurbaşkanlığı # Aksaray # referandum # anayasa değişikliği # Evet # başbakanlık # beştepe