Bakan Çavuşoğlu: ''Afganistan’da barış ve istikrara odaklanmalıyız''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan’da yeni bir gerçekliğin oluştuğunu söyledi. “Öncelikle Afganistan’da barış ve istikrarın tesisine odaklanmalıyız." dedi. Sırbistan basınına konuşan Çavuşoğlu, dış politikaya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Çavuşoğlu: ''Afganistan’da barış ve istikrara odaklanmalıyız''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan'ın Politika gazetesine verdiği demeçte, Afganistan’daki gelişmelerden ABD ve Rusya ile ilişkilere dış politika gündemini değerlendirdi.

Çavuşoğlu, ABD’nin çekilmesi ve Taliban’ın iktidara gelmesi ile Afganistan’da artık yeni bir gerçekliğin oluştuğunu söyledi:

- Afganistan’da şimdi barış, huzur ve istikrarın tesis edilmesine odaklanmalıyız. Halkın güvenliği için otorite boşluğuna meydan verilmemesi gerekiyor. Geçmişten de ders çıkararak, tüm Afganların kendini ait hissettiği kapsayıcı bir yönetim kurulmasını arzuluyoruz. Bu düşüncelerle, Kabil'de Büyükelçiliğimizin faaliyetlerine devam etmesini öngörüyoruz. Taliban'ın talebi doğrultusunda Kabil havaalanının açık kalabilmesi için teknik destek verilmesine yönelik görüşmeler yürütüyoruz.

Bakan Çavuşoğlu, El Kaide ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin ülkede yeniden varlık bulmaması için Taliban’ın verdiği sözleri tutmasının önemli olduğunu vurguladı. "Güvensiz bir ortam yeni bir göç dalgasını tetikleyebilir" dedi:

- Dolayısıyla uluslararası toplum Afganistan konusunda birlik ve dayanışma içinde hareket etmeli, yardım ve desteğini arttırmalı. Yardımların halka ulaştırılması için çalışmaların kesintisiz sürdürülmesi şart.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerini de değerlendirdi; "İlişkilerimiz hassas bir dönemden geçiyor" dedi:

- Başta PKK/PYD/YPG ve FETÖ gibi terör örgütlerine yaklaşım ve S-400’ler konusundaki tek taraflı yaptırımlar olmak üzere fikir ayrılığı yaşadığımız tüm başlıkları gerçekçi bir şekilde ele almayı amaçlıyoruz. S-400’lerle ilgili görüşlerimizi ABD’li muhataplarımıza anlatmaya devam ediyoruz. Bu meseleyi ve diğer tüm konuları diyalog ve diplomasi yoluyla ele alarak çözüme kavuşturmak istiyoruz.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkilerin ise ikili ve bölgesel düzeyde çok kapsamlı bir içeriğe sahip olduğunu belirtti. Rusya ile iş birliğini güçlendirmeye büyük önem verdiklerini vurguladı:

- Sınırımızın hemen ötesindeki sorunların çözümü için tüm aktörlerle iş birliği içindeyiz. Rusya, bu bölgelerde sahadaki etkili bir aktör konumunda. Rusya’nın yapıcı katkısını sağlamak bölgemizdeki sorunların çözümü açısından gerekli. Türkiye’nin Rusya ile olumlu ilişkileri, uluslararası ve bölgesel güvenlik açısından da önemli katkılar sunuyor.

# fetö # pkk # pyd # YPG # deaş # terör # el kaide # Afganistan # afgan # taliban # çavuşoğlu # Barış # istikrar