ABD-İran nükleer müzakerelerinin sonucu ne olur?

ABD ile İran'ın nükleer müzakere görüşmelerine İbrahim Reisi'nin cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle ara verilmişti. ABD'nin baskılarına boyun eğmeyen Tahran Yönetimi'nin 5+1 ülkeleri ile 29 Kasım'da Viyana'da buluşmayı kabul etmesinin ardından müzakerelerden çıkacak sonuç tartışılmaya başladı. İranlı uzmanlar ABD’nin nükleer anlaşma konusunda Tahran’ın istediği güvenceleri veremeyeceği görüşünde. Alabama Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir İntisar, “Bence nükleer anlaşma ölmüştür ve artık ona dair konuşamayız” dedi.

ABD-İran nükleer müzakerelerinin sonucu ne olur?

ABD, İran ile yeni nükleer anlaşma imzalamak istiyor. Tahran yönetimi ise eski anlaşma şartlarına dönülmediği takdirde müzakereye yanaşmıyor.

29 Kasım'da 5+1 ülkeleri ile Viyana'da buluşmayı kabul eden Tahran Yönetimi kasım ayı başında yaptığı açıklamada Washington'un anlaşmayı bir daha terk etmeyeceğine dair garanti vermemesi halinde müzakelerin başarısız olacağını söylemişti.

ABD baskılarına boyun eğmeyen İran'ın kararlı tavrı nedeniyle 29 Kasım öncesi görüşme ya da müzakerelerden çıkacak sonuç tartışılmaya başlandı.

''NÜKLER ANLAŞMA ÖLÜ DOĞMUŞTUR''

İranlı uzmanlar, nükleer anlaşmanın 2015'te imzalandığı şekliyle canlandırılmasının ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Tahran'ın istediği güvenceleri vermesinin mümkün olmadığını düşünüyor. ABD'deki Alabama Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir İntisar, “Bence nükleer anlaşma ölmüştür ve artık ona dair konuşamayız. ABD, İran ile yeni bir anlaşma imzalamak istiyor, bunun adını da nükleer anlaşma ya da yeni nükleer anlaşma koymak istiyor” dedi.

İranlı uzman Ali Vaiz de Joe Biden'ın göreve başlamasından birkaç gün önce Tahran yönetiminin uranyumdaki zenginleştirmeyi yüzde 20 seviyesine çıkarttığını belirtti. Vaiz, “Anlaşma ilk günlerde daha az maliyetle sağlanabilirdi, bu fırsat kaçtı. Hâli hazırda öyle bir noktaya geldik ki siyasi hesaplar Biden'ın geri adım atmasına izin vermiyor” ifadelerini kullandı.

# abd # iran # ibrahim reisi # iran ibrahim reisi # washington # joe biden # tahran # ABD İran # nükleer anlaşma # viyana # nükleer müzakere # ABD İran ilişkileri # ABD İran nükleer anlaşma # abd iran nükleer görüşmesi # ABD İran nükleer