Amerika'nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in sessiz diplomasi trafiği

13 Kasım'daki zirve öncesi Ankara-Washington hattı hareketli. Amerika'nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye'de sessiz bir diplomasi trafiği yürüttü. Jaffrey önce Ankara'da; ardından İstanbul'da temaslarda bulundu. Amerikalı temsilci, Milli Savunma Bakanlığı'ndaki toplantıda, bakan yardımcısı düzeyinde muhatap alındı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar masada yer almadı. James Jeffrey bugün de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la bir araya geldi

Amerika'nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in sessiz diplomasi trafiği

Mutabakata uyulmadı. Sözler tutulmadı. Terörist Mazlum Kobani ile görüşün mektubu gönderildi. Sorunlar birikti. Türkiye Amerika ilişkileri tarihin en ağır krizini yaşıyor.

Gerilimlerin gölgesinde, 13 Kasım'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika'ya gidecek. ABD Başkanı Donald Trump ile yüz yüze konuşacak.

Trump, zirvenin ayrıntılarını belirlemek üzere Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'i Türkiye'ye gönderdi. Jeffrey, iki gün boyunca sessiz bir diplomasi trafiği yürüttü. Önce Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na gitti. Buralarda Bakan Yardımcısı düzeyinde muhatap alındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Jeffrey Ankara'dayken önceden planlanmış bir görüşme için Antalya'daydı. Bakan Çavuşoğlu o gün değil bir gün sonra İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanı'nın Jaffrey Ankara'dayken "oyunu bozduk" mesajı dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanlığı'ndaki masada da bir bakan yoktu. Türkiye heyetine Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu başkanlık etti. Görüşmenin ardından Jeffrey, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın odasına gitti. Akar, Jeffrey ve ABD Ankara Büyükelçisi Satterfield'i bakanlıktaki odasında kabul etti.

Amerika'nın Suriye Özel Temsilcisi ziyaretinin ikinci gününde İstanbul'daydı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü. İkilinin toplantısı Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde saat 10.30'da başladı.

Görüşmede, Anayasa Komitesi çalışmalarının bir an önce sonuç vermesi ve Suriye'de şeffaf, adil ve özgür seçimlerin yapılmasının önemi vurgulandı. ABD ile güvenli bölge konusunda varılan anlaşma doğrultusunda iş birliğinin artırılması gerektiği belirtildi. Terör unsurları ile mücadele konusunda Türkiye'nin kararlığı yinelendi.

Görüşme sonrası Jeffrey ve beraberindeki heyet Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nden ayrıldı.

ulusal.com.tr

# amerika # suriye # James Jeffrey