ABD'nin "çatı örgütü" SDG (SDG nedir?)

Türkiye ile Amerika arasındaki "PYD'ye silah ve mühimmat yardımı" tartışması, Suriye'nin kuzeyindeki terör oluşumunu yeniden gündeme getirdi. Amerika, PYD/PKK adı yerine "Suriye Demokratik Güçleri" söylemini ön plana çıkarıyor. Peki, kim bu Suriye Demokratik Güçleri? Ne zaman ve ne için kuruldu? İşte yanıtı...

ABD'nin "çatı örgütü" SDG (SDG nedir?)

Suriye Demokratik Güçleri... Yani PKK'nın Suriye'deki örtülü adı. Suriye savaşının başından beri değişen onlarca isimden biri.

Ankara, PYD/PKK'ya karşı kararlı tutum alınca, Amerika Suriye'de strateji değişikliğine gitti. 16 Ekim 2015 tarihinde 13 terör örgütünü bir araya getirerek Suriye Demokratik Güçleri adlı paravan örgütü kurdu.

Çatı örgütün içinde PKK'nın silahlı kolu YPG, kadın kolu YPJ, El-Sanadid Güçleri, Süryani Askeri Meclisi, Burkan el-Fırat, Liva Tuvar el-Rakka, Kuzey Güneşi Tugayı, Selçuk Tugayı, El Cezire Tugayları, Kürt Cephesi, Ceyş-ul Tuvar, Tahrir Tugayı ve Liva 99 Muşat adlı örgütler yer aldı.

Ancak kurulan "Çatı örgüt" ile terör örgütüne yapılan makyaj da gerçeği gizleyemedi. SDG’nin en az yüzde 85-90’nı PYD/PKK'lı teröristlerden oluşuyordu. Bu gerçek basit bir araştırmayla bile ortaya çıkarılabilirdi. Zira yakalanan teröristlerin üzerinden de Abdullah Öcalan'ın resminin olduğu armalar çıkmıştı.

Amerika ve Avrupa merkezli kuruluşları SDG'yi sanki PYD/PKK'dan bağımsızmış gibi lanse etti. Hem Türkiye'nin tepkisi azaltılmaya hem de PKK'ya yapılan silah ve askeri yardımlar "meşrulaştırılmaya" çalışıldı.

Çatı örgütün kullandığı silahlar da terörün menşeini ortaya koyuyor. Örgüte yardımını gizleme gereği duymayan Amerika, kalaşnikof marka tüfekler, RPG-7 ve AT-4 tanksavar füzeleri, havan topları ve çeşitli özelliklere sahiğ keskin nişancı tüfeklerini örgüte gönderdi.

Bunun yanında "IŞİD ile mücadele" gerekçesiyle örgüte askeri araçlar da verildi. Amerika'nın örgüte silah ve mühimmat yardımı 4 bin tıra ulaştı. Amerikan askeri yardımları Obama döneminde başladı, Trump döneminde yasal zemine kavuştu.

ulusal.com.tr

# abd # türkiye # pkk # sdg # terörle mücadele