Mehmet Ali Aybar kimdir? Aybar'sız 26. Yıl

Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden olan Mehmet Ali Aybar'ın 26'ncı ölüm yıl dönümü bugün.. Sosyalist, hukukçu, devrimci Mehmet Ali Aybar'ın Türk siyasi tarihine bıraktığı izler, onun anısını ve mücadelesini ise hala yaşatıyor..

Mehmet Ali Aybar kimdir? Aybar'sız 26. Yıl

10 Temmuz 1995'te yaşamını yitirdi Mehmet Ali Aybar... Türkiye sosyalist hareketinin en önemli isimlerinden biriydi.

Bu toprakların insanıydı. Toprağından kopuk olan sahte enternasyonalistlere her zaman küçümseyerek baktı. Yurtseverdi.

Güler yüzlü bir sosyalist olarak anılan Mehmet Ali Aybar, Hür ve Zincirli Hürriyet gazetelerini çıkarmış ve bu gazetelerde yazdığı yazılar nedeniyle hapis yatmıştı.

1961'de kurulan Türkiye İşçi Partisi'ne 1 yıl sonra genel başkan olarak seçildi. 7 yıl boyunca genel başkanlığını yürüttüğü Türkiye İşçi Partisi ile birlikte 2 dönem mecliste milletvekilliği yaptı.

İşçi Partisi o tarihte meclise 15 milletvekili sokabilmeyi başarmıştı. Türkiye İşçi Partisi'nin tüzük ve programı Mehmet Ali Aybar'ın izini taşıyordu.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de Aybar ile birlikte mücadele etmişti. 1967 yılında TİP’in yayın organı Dönüşüm dergisinin Yazı Kurulu Üyesi olan Perinçek, Mihri Belli ile birlikte Milli Demokratik Devrimi, Aybar ve Behice Boran'lar ise Sosyalist devrim tezini savunuyordu.

Perinçek, Dev- Genç Liderliği yılları ve sonrasında da Mehmet Ali Aybar ile fikirsel ayrılıklar yaşasa da her daim iyi ilişkiler içinde oldu.

Türk Solu'nun önemli isimlerinden biri olan Aybar'ın ölümünün üzerinden 26 yıl geçse de akıllarda Türkiye'nin tam bağımsızlığını savunduğu bu sözleri kaldı.

“Ne Amerika, ne Sovyet Rusya, ne de herhangi bir başka devletin dümen suyu. Türkiye için tek çıkar yol kayıtsız şartsız bağımsızlık yoludur. Milli şeref ve haysiyet yoludur.”

# Doğu Perinçek # türkiye işçi partisi # sosyalist # mehmet Ali Aybar