Eğit-Donat listesindeki PKK’lılara TSK engeli

Eğit-Donat listesindeki PKK’lılara TSK engeli

ABD ile Türkiye’nin Suriye’ye karşı teröristleri eğitmesi olarak kamuoyuna yansıyan “eğit-donat” projesinde PKK terör örgütü militanlarının da gündeme geldiği kesinleşti. ABD’nin PKK’lı teröristlerin de içinde bulunduğu bir liste verdiği öğrenilirken, PKK’lıların da eğitilmesi talebi, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sert bir şekilde veto edildi. İki ülke arasında eğit-donatla ilgili Şubat ayında imzalanan mutabakat muhtırasına göre, eğitilecekler arasında PKK/PYD’liler yer almayacaktı.

Mutabakat zaptına göre, yılda 2 bin, ilk aşamada 400 militanın eğitilmesi öngörülüyordu. Eğitimlerin Kırşehir Hirfanlı’daki Jandarma Eğitim Tesisleri’nde yapılacağı ortaya çıktı. Ancak Mart’ta başlayacağı duyurulan eğitimler, sürekli ertelendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gecikmenin perde arkasında ABD askerlerinin ve bu ülkeden gelecek malzemelerin ulaşmasında sıkıntı olduğu açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı. ABD’den gelen 100 civarında askerin, yaklaşık 1,5 aydır İncirlik’te beklediği, malzemelerin de buraya getirildiği anlaşıldı. Bütün tartışmaların ardından eğit-donat, Kırşehir’de Mayıs ayının sonunda sadece 50 kişi ile başladı.

ÖZEL KUVVETLER SAPTADI

Aydınlık’ın Ankara’daki siyasi ve güvenlik kulislerinden ulaştığı bilgilere göre, gecikmenin önemli bir nedeninin, ABD ile TSK arasında yaşanan bir kriz olduğu ortaya çıktı. Bu krizin ayrıntıları şöyle: ABD, Mart ayında başlaması için Suriye’de savaştırılmak üzere eğitileceklerin listesini Türkiye’ye sundu. Liste MİT ve Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından incelemeye alındı.

Ancak Özel Kuvvetlerin araştırmasında ABD’nin listesinde PKK/PYD’li teröristlerin de olduğu tespit edildi. Bunun üzerine, Özel Kuvvetler Komutanlığı konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nı bilgilendirdi. Genelkurmay da, ABD’li muhataplarına PKK’lı teröristlerin eğitilmesi talebinin kesinlikle kabul edilmeyeceği restini çekti. ABD’nin ısrarlarına rağmen TSK bu kararından geri adım atmadı. Bu nedenle, PKK’lı teröristler listeden çıkarıldı.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın 29 Mayıs tarihli haberinde, üst düzey bir ABD’li yetkilinin açıklamalarına yer verilmiş, üst düzey ABD’linin “ilk aşamada en az 300 olması beklenen, Türkiye’de eğitime alınan muhaliflerin sayısının neden düşük tutulduğu” sorusuyla ilgili de yorum yapmadığı bilgisi aktarılmıştı.

PYD’NİN BATILI KOMUTANLARI

İngiltere merkezli Telegraph gazetesi 28 Mayıs tarihinde PKK’nın Suriye’de kolu PYD ile ilgili dikkat çekici notları okuyucuları ile paylaştı. PYD içerisinde yer alan İngiliz vatandaşı Macer Gifford gazeteye verdiği demeçte, ABD uçaklarının kendilerine çok yardımcı olduğunu belirterek “PYD, Amerikan bombaları sayesinde birçok ilerleme kaydetti ve bu bombalamaların nasıl olacağı da PYD içinde Batılı özel kuvvetler komutanları tarafından tayin edildi. Herhangi bir rütbe takmıyorlardı. Batılı komutanların nereli olduğu hakkında bilgim yok çünkü benim onlarla konuşmam yasaktı” dedi.

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık

# pkk # ceyhun bozkurt # liste # veto