Van'da 200 kişilik çığ timi kuruldu

Her yıl felaketlerin yaşandığı Van'da 200 güvenlik korucusundan oluşan "Çığ Timi" kuruldu. 200 kişilik time, felaketi önceden tahmin etme ve çığ düştüğünde ilk müdahaleyi yapma eğitimleri veriliyor.

Van'da 200 kişilik çığ timi kuruldu

Türkiye'nin en çok kar yağan ve en çok çığ düşen illerinden birisi Van. Geçmişte çığ felaketleri nedeniyle ocaklar söndü, büyük acılar yaşandı. Yeni acıların yaşanmaması için Van'da 200 güvenlik korucusundan oluşan "Çığ Timi" kuruldu.

Çatak, Başkale, Bahçesaray ve Muradiye ilçelerinde görevli güvenlik korucularına, ilk etapta çığla mücadele konusunda teorik eğitimler verildi.

Daha sonra kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu Kurubaş Geçidi'ne götürülen güvenlik korucuları, "çığ riski, çığla mücadele, arama-kurtarmada dikkat edilecek konular, ilk müdahale, çığ bölgesinin kontrolü ve ekipmanların doğru kullanımı" konularında dört gün süren uygulamalı eğitim aldı.

AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Seyfullah Gök, koruculara verilen eğitimleri anlattı.

Zorlu eğitimleri başarıyla tamamlayan 200 güvenlik korucusu, yapılacak tatbikatın ardından "katılım belgesi" alacak. Çığ olaylarına arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaşmadan müdahale edecek. Aktif olarak arama kurtarma görevi yapacak.

# türkiye # çığ # tatbikat # kar # AFAD # van # felaket # kış # başkale # çatak # muradiye # Çığ riski # Bahçesaray # güvenlik korucusu # Van AFAD # çığ felaketi # aramakurtarma # kurubaş geçidi