Marmara Denizi'ne atık boşaltıldığı iddiası: Görüntüler tepki çekti

Marmara Denizi, deniz salyası sebebiyle nefes alamazken, Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki bir gübre fabrikasından tepki çeken görüntüler geldi. Denize arıtılmamış su verildiği iddiasıyla yayılan görüntüler, sosyal medyada infial yarattı. BAGFAŞ fabrikası hakkında daha öncede ihbar geldiği ve 1 Haziran'da körfeze kükürt vermekten 96 bin lira ceza kesildiği ortaya çıktı.

Marmara Denizi'ne atık boşaltıldığı iddiası: Görüntüler tepki çekti

Deniz salyası nedeniyle Marmara Denizi nefes alamazken, infial yaratan görüntüler Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki BAGFAŞ Gübre Fabrikası'ndan geldi. Fabrikanın, atık suyunu Marmara Denizi'ne boşaltarak denizi kirlettiği iddiasıyla yayınlanan bu görüntüler büyük tepki topladı.

Fabrika hakkında daha öncede şikâyet ve ihbarlar yapılmış olduğu ve 1 Haziran'da körfeze kükürt vermekten 96 bin lira ceza kesildiği ortaya çıktı.

Konu ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden açıklama geldi. Firmaya ceza verildiği belirtildi:

- Teknik personelce denetim yapılmış, işletme bünyesindeki kıyı tesisinde depolanan sarı renkli kükürt maddesinin Bandırma Körfezi'ne atılmış olduğu tespit edilmiş. Analiz sonucu işletmeye 96 bin 561 lira yaptırım uygulanmış ve karar 1 Haziran'da tebliğ edilmiştir.

BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, sosyal medyada yer alan iddialar hakkında Hürriyet'e konuştu:

- En son 3 Haziran'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü'nden geldiler. İnceleme sonucunda hiçbir olumsuz durum tespit edemediklerini belirlediler. Periyodik denetimler zaten yapılıyor. Denize hiçbir atık suyu deşarj etmedik. Bugüne kadar denizi kirletmeden kaynaklı hiç ceza kesilmedi.

Balıkesir Valiliği de konu ile ilgili açıklama yaptı. Fabrikanın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce sürekli denetim altında bulundurulan bir sanayi tesisi olduğu belirtildi. Tesiste 2018'den bu yana 11 denetim yapıldığı aktarıldı. Soğutma suyu deşarj hattından numune alındığı, analiz sonucuna göre işlem yapılacağı bildirildi.

Fabrikanın görüntülerini sosyal medyada paylaşan kullanıcılar ise çevre kirliliğine kesilen cezalarının düşük olmasına tepki gösterdi.

# Balıkesir # haber # Deniz # marmara # marmara denizi # Müsilaj # fabrika # körfez # 1 haziran