Kanun teklifinin ilk 7 maddesi kabul edildi

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi’nin ilk 7 maddesi kabul edildi. AK Parti ve MHP'nin önergeleri ile görüşmeler esnasında teklifin bazı maddelerinde değişiklik yapıldı. Değişiklikle birlikte öğretmenler de güvenlik soruşturması kapsamına alındı. Kişinin birinci derece kan bağı olan akrabaları ile eşinin ailesi ise güvenlik soruşturmasında kapsam dışı bırakıldı.

Kanun teklifinin ilk 7 maddesi kabul edildi

Kamuya personel alımında güvenlik soruşturması getirilmesini içeren kanun teklifinin 7 maddesi kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında Ak Parti ve MHP yeni önergelerle teklif maddelerinde bazı değişiklik yapılmasını istedi. Değişiklikle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve istihbarat birimlerine girişte yapılması istenen güvenlik soruşturmasına öğretmenler de dâhil edildi.

Bir başka değişiklikte kamuya atanacak kişinin akrabalarına ilişkin oldu. Kişinin birinci derece kan bağı olan akrabaları ile “sıhri hısımları” yani eşinin anne ve babası ise güvenlik soruşturmasına alınmayacak.

Teklifin 7’nci maddesinde de değişikliğe gidildi. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile elde edilecek verilerin değerlendirileceği komisyonun üye sayısı 3'ten 5'e çıkarıldı.

Milli güvenlik açısından stratejik önemdeki proje, tesis ve hizmetlerde görev alacak kişilerle ilişkin soruşturmaları ise ilgili bakanlık ve kamu kurumları bünyesindeki komisyonlar değerlendirecek.

Meclis Genel Kurulu kabul edilen 7 maddenin ardından geriye kalan 9 maddeyi ise 7 Nisan’da görüşecek.

# Türk Silahlı Kuvvetleri # mhp # ak parti # Milli Savunma Bakanlığı # Meclis Genel Kurulu # kanun teklifi # güvenlik soruşturması # madde # Arşiv Araştırması # kamuya personel alımı