Fiyatlar yumurtayı çatlattı

Yumurta fiyatları arttı. Vatandaş fahiş fiyattan dertli. Üretici ise hala girdi maliyetlerini karşılayamıyor. Satıcı da yüksek fiyatlı ürününü satamıyor. Peki vatandaşın ucuza yumurta alabilmesi, üreticininse zarar etmeden üretime devam edebilmesi için ne yapılması gerekiyor?

Fiyatlar yumurtayı çatlattı

Haber: İnci Erdoğan - Kamera: Melik Nacar

"Sanki tavukla horoz boşanmış, nafaka parasını bize ödetiyorlar" Diyen de var karikatürle tepkisini dile getiren de. Her gün kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı yumurta bu kez varlığıyla değil yokluğuyla gündemde.

Fiyatı artan ürün gurubuna yumurta da eklendi. Geçen yıl 43 kuruş olan yumurtanın adet fiyatı üreticide 80 kuruşa dayandı.

Üretici maliyet fiyatlarından vatandaş yüksek zamlardan şikayetçi. Yumurta fiyatları artmaya devam ediyor.

Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Afyon'a göre yumurta fiyatlarındaki artışa, marketler ve devletin aldığı yüzde 8'lik KDV oranı da etki ediyor:

- Günlerdir haberlerde geçen sene yumurtanın 43 kuruş olduğu söylendi ama ben %50 zarar ediyordum, zarar eden ürüne bugün %100 zam geldiği zaman maliyetine gelirsin.

- İki senedir yumurta sektörü maliyetinin altına üzerine bedel ödeyerek üretim yaptı. Zararına katlandılar, katlanamayanlar kredi borcuna girdi, elindeki stokları hammaddesini tüketti. Sektöre bedel yatırdı ve en son dayanamayarak hayvan varlığını azaltmak zorunda kaldı.

- Bir maliyet seviyesinde zor satarken marketlerinde kar marjlarını gözden geçirmelerini rica ediyoruz. Marketin de haklı talebi var %8'lik KDV oranı. Devletimizden de bunu rica ediyoruz. KDV'nin kaldırılması fiyatı %8 ucuzlatacaktır.

Satıcılar fiyatların bir anda artmasını vatandaş açıklayamadıklarını söyledi.

Peki fiyatlar nasıl düşecek? İbrahim Afyon'a göre çözümü girdi maliyetlerinin düşürülmesi:

- Vatandaş yumurtayı ne kadara almak istiyor? Rakamı söylesin, yüzde 15-20 gibi aracı ve market karını düştükten sonra kalan kısım kaça denk geliyor? Benden çıkış fiyatı 50 kuruşa denk geliyorsa yemimin tonunun 250 lira olması sağlansın. 45 kuruşa 50 kuruşa satayım. vatandaşta 60 kuruşa 18 liraya yesin.

# vergi # fiyat # üretici # sektör # üretim # kdv # yumurta # yumurta fiyatları