Türkiye Mısır ilişkileri Yunanistan'ı panikletti

Türkiye ile Mısır arasında ilişkileri yeniden tesis etmek adına başlatılan süreç Yunanistan'ı tedirgin etti. Eski Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yanni Valinakis, "Hiçbir şey yapmazsak Doğu Akdeniz'deki tüm Münhasır Ekonomik Bölge'miz kaybolacak." dedi.

Türkiye Mısır ilişkileri Yunanistan'ı panikletti

Türkiye ve Mısır arasında 2013'ten bu yana tıkanan siyasi ilişkileri düzeltmek adına yeni bir süreç başlatıldı. Olumlu ilerleyen bu yeni süreç, Yunanistan'da tedirginlik yarattı.

Yunan basınına konuşan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Yanni Valinakis, Mısır'la yapılan anlaşmanın tehlikede olduğunu belirtti.

Valinakis, ''Anlaşmayı tamamlama niyetinde olup olmadıklarını Kahire ile derhal netleştirmeliyiz. Mısır'ın Türkiye ile anlaşma yapmayı tercih ettiği aşikar. Tüm planlarımızı alt üst ettiler. Hiçbir şey yapmazsak Doğu Akdeniz'deki tüm MEB'imiz kaybolacak'' dedi.

Valinakis, Libya'nın önemini anlamakta geç kaldıklarını itiraf etti:

- Dışişleri Bakanlığındaki görevim boyunca MEB'lerimizin sınırlarının çizilmesi için mücadele ettim ve anlaşmaya çok yaklaştık. Ama Türkiye'nin diplomatik girişimleri karşısında bunu başaramadık.

Yunan diplomat, Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri ile kurdukları ittifaklara inanmadığını ifade etti:

- Son 10 yıldır sık sık yapılan üçlü toplantıların pratik sonuçları hakkında her zaman sorularım olmuştur. Ancak bu ittifaklar inandırıcı görünmüyor. Örneğin, 'Hiçbir şeyin bedavaya verilmediğini ve ilk siz yapmazsanız kimsenin sizin için öldürmeye gelmeyeceğini anlamadık mı?' Eğer gerçekten 'ittifaklar' elde ettiysek, neden pratikte en küçük örneklerini bile görmedik? Hiç Mısır veya İsrail gemilerinin On İki Ada'yı ziyaret ettiğini gördünüz mü? Herhangi bir Emirlik veya Fransız uçağının Rodos'a indiğini gördünüz mü? BAE ve Suudi Arabistan, ihtiyacımız olan en önemli silah sistemlerinden bazılarını kiralamak için bize finansal olarak yardımcı oldu mu?

Türkiye ile Mısır ilk olarak 5-6 Mayıs tarihlerinde Kahire'de 2013'ten bu yana ilk kez aynı masa etrafında buluşmuştu. Sürecin devamında ise 7-8 Eylül tarihlerinde Ankara'da bir araya gelindi. Görüşmeler, Büyükelçilik düzeyinde yapılmış, konuşulan konular üzerine mutabık kalındığı ve görüşmelerin devam ettirileceği belirtilmişti.

# türkiye # mısır # israil # doğu akdeniz # Birleşik Arap Emirlikleri # panik # Kahire # büyükelçilik