Yapı kayıt mağdurları yıkıma karşı direniyor

Muğla’da yapı kayıt belgesi alan ancak imar kanununa aykırı olan 32 bina için yıkım başlatıldı. Menteşe Belediyesi, vatandaşların direnişine rağmen ilk gün 3 binayı yıktı.

Yapı kayıt mağdurları yıkıma karşı direniyor

İmar affında başvurdular, 2018’de yapı kayıt belgesi aldılar. Bu haktan yararlanarak tapulu arazilerinde binalar yaptılar. Belediyeden kapı numarası aldılar, elektrik ve su bağladılar. Yurttaşlar 3 yıl huzurlu bir şekilde yaşadılar. 3 yılın sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle yapıların yıkılmasına karar verdi.

Muğla’nın Menteşe İlçe Belediyesi 32 binanın yıkımı için ilk adımı attı. Yurttaşlar yıkımı durdurmak için iş makinelerinin yolunu otomobilleri ile kesti. İş makineleri yapıların bulunduğu bölgeye yaklaştırılmadı.

Devreye Jandarma İl Komutanlığı girdi. Jandarma Komandolar, toplanan kalabalığı geri iterek iş makineleri için yolu açtı.

150 Jandarma komandonun nezaretinde yıkım işlemleri başladı. Muğla’nın Akbük bölgesinde ilk etapta 3 bina yıkıldı. Ekipler daha sonra 10 yapının yıkılacağı bölgeye geçti. Menteşe İlçesi’nde toplam 32 yapının yıkılması bekleniyor.

Jandarma yıkım esnasında yurttaşları bölgeye yaklaştırılmadı. Kimi yapıların boşaltılmadığı da dikkat çekti.

Muğla genelinde yapı kayıt belgesi verilen ancak imar kanununa aykırı 220 bin yapının olduğu belirtiliyor. Türkiye genelinde ise bu sayının 1 milyonu geçtiği hesaplanıyor.

İdari yargıda yürütmenin durdurulması davaları devam etmesine karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaçak binaların yıkımı konusunda kararlı tutumunu sürdürüyor.

# yıkım # muğla # hükümet # mahkeme # Bina # açlık grevi # mağdur # iş makinesi # menteşe # mahkeme kararı # Akbük # iş makineleri # YaPI kayıt belgesi # Yapı Kayıt Mağdurları