Suudi Arabistan'da neler oluyor? Prof. Dr. Mehmet Yuva ve İsmet Özçelik'ten önemli açıklamalar

Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva, Suudi Arabistan'da neler olduğuna dair Ulusal Kanal'da yayınlanan Halil Nebiler ile Televizyon Gazetesi'nde önemli açıklamalar yaptı. Yuva, "Geçen hafta Suudi Arabistan, Suudi Arabistan ekonomi tarihinde en büyük en pahalı projelerini de ilan etti. Ve çok ilginçtir, ilk kez İsrail şirketleri 500 milyar dolar değerinde sadece iki üç projeden bahsedilmektedir. Yani Suudi Arabistan'da 1,5-2 trilyon dolar değerinde çok önemli bir ticari ve alt yapı modernizasyonu için bir hamle söz konusu. İlk kez İsrail şirketleri bu projelerin ihalelerine katılma hakkını kazandı" dedi

Suudi Arabistan'da önceki geceyarısı operasyon düzenlendi. Kraliyet Kararnamesi ile 11 prens, 4 bakan ve çok sayıda eski bakan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Bu kapsamda zincirin ilk halkasının Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifasının olduğu belirtildi.

Suudi Arabistan'daki gözaltılar ve Lübnan Başbakanı Hariri'nin istifasının ardından Ulusal Kanal'da Halil Nebiler ile Televizyon Gazetesi programında bağlanan Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva önemli bir detayı aktardı.

Yuva şunları söyledi:

Bu, çok Türkiye medyasına yansımadı. Ulusal Kanal vasıtasıyla da Türkiye kamuoyuna bunu bildirelim. Geçen hafta Suudi Arabistan, Suudi Arabistan ekonomi tarihinde en büyük en pahalı projelerini de ilan etti. Ve çok ilginçtir, ilk kez İsrail şirketleri 500 milyar dolar değerinde sadece iki üç projeden bahsedilmektedir. Yani Suudi Arabistan'da 1,5-2 trilyon dolar değerinde çok önemli bir ticari ve alt yapı modernizasyonu için bir hamle söz konusu. İlk kez İsrail şirketleri bu projelerin ihalelerine katılma hakkını kazandı. Ve aleni olarak İsrailli şirketler, Suudi Arabistan'ın bu projelerinde artık yer almaktadır. Düşünebiliyor musunuz, Suudi Arabistan gibi bir ülke yani Müslümanların kıblesinin Mekke ve Medine'yi korumakla mükellef olan Müslümanların İsrail ile yaşadığı kavgada Müslümanların haklı davasının yanında olması gereken ülke, İsrail ile birlikte ve İsrailli şirketlere milyarlarca dolar para kazandıracak ticari ihaleleri sağlamaktadır. Suudi Arabistan'da şu anda yaşadığımız krizin isimlere bakarak yani reform yanlısıymış, Trump'ın İsrail'in yandaşıymış, Rusya'ya daha yakınmış, buradan hareketle Suudi Arabistan'daki krizi anlamak mümkün değil. Nasıl anlayabiliriz? Bunun püf noktası, sihirli formülü tasfiye edilen isimlerin neyi temsil ettiğini eğer iyi anlayabilirsek Suudi Arabistan'da yaşanan krizi anlamak mümkün.

TRUMP'A MEYDAN OKUMUŞTU

Aydınlık Gazetesi Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik de operasyonu başlatan Suudi Arabistan kralı ve oğlunun kimliğine değindi.

Operasyonda gözaltına alınan El Velid Bin Talal, Trump'a meydan okumuş, "Siz sadece Cumhuriyetçi Parti için değil Amerika için de utanç kaynağı oldunuz" demişti.

ulusal.com.tr

# suudi arabistan # lübnan # şam # mehmet yuva # hariri