GS Başkanı Yarsuvat: Passolig insan haklarına aykırı

Galatasaray Başkanı Duygun Yarsuvat gündemi değerlendirdi. Başkanlık seçimi, Ergin Ataman'ın 'tokat' olayı ve daha birçok konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı

GS Başkanı Yarsuvat: Passolig insan haklarına aykırı

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Yarsuvat'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Spor hukuku bir disiplin hukukudur. Buna aykırı bir davranışta bulunanlar cezalandırılırlar."

"İnsanların bu disipline saygılı olduğu ülkelerde bu gerçekleşmiştir. Hafta sonu İngiltere'yi seyrediyorsunuz. Bütün stat dolu. Bu gösteriyi izliyorlar. Hepsinin taraftarı var. Düşme hattındaki takımların da taraftarı var. Ben bunu görgü meselesi olarak tanımlıyorum."

"Futbolculara eskiden tulumbacılar diyorlardı. Kültürü benimsememiz lazım. Eğlence olarak görmeliyiz. Savaş kültürü değil bu. Toplumun değerleri üzerinde iyileşme olursa şiddet de görmeyiz."

"6222 numaralı kanunun amacı sporda şiddete karşı çıkarıldı. Bundan önce 3149 numaralı kanun vardı. Bir yaptırım olmadığı için bu kanun da uygulanmadı. Yürürlükteki kanun Avrupa Konseyi'nin verdiği kararlar doğrultusunda yapıldı. Bazı konular yoktu. Örneğin şike konusu. 6222'ye konuldu. Bu kanun ceza hukukunun uygulanmasına yöneliktir. Spor hukukunun içine sokmamak lazım bunu."

"2011 yılında bu kanun yapıldı ve yürürlüğe girdi. Ceza hukukunun birçok hükmü unutuldu ya da aksine hükümler kondu. Sonradan anlaşıldı ve değiştirildi. Cezayı artırırsan o suç işlenmez diye bir mantık vardır bizde. Biri suçu işlerken bunu düşünmez. Ölüm cezası varken hiç suç işlenmezdi o zaman."

"PASSOLİGİNSAN HAKLARINA AYKIRI"

"6222'de Passolig'ten söz etmiyor zaten. E-bilet'ten söz ediliyor. Bunun amacı statlarda olay çıkartan kimselerin teşhis edilerek cezalandırılmasını sağlamak. Bu amaçla statlara kameralar yerleştirildi. Daha sonra bu şekil değiştirdi. Amaca uygun değil. Kişinin özel hayatına bir tecavüzdür. Tüm kimliğiniz burada yayınlanıyor. Bizde kişisel verilerin korunmasına yönelik bir kanun yok. Bu insan haklarına aykırıdır."

"Kupa maçlarında, basketbol maçlarında istenmiyor. Kanuna baktığınızda spor müsabakaları diyor. Diğerleri spor müsabakası değil mi? Demek ki bir yanlışlık var."

"Buraya 52 bin kişilik bir stat yapıldı ama yolları yok. Gelmek de dert, dönmek de dert. Metro yapıldı, 3. hat da eklenmek isteniyor. Bakana yapın dendi. Alt katlarında bunu yavaşlatan herhalde bazı unsurlar var."

"Bütün spor dallarında Galatasaray başarılı. Özellikle voleybol ve basketbolda. Hatta judo da başarılıydı. Biraz sevgi eksikti, biz bunu verdik oyuncularımıza. Radikal bir değişiklik yaptık. Bir tek kelime Türkçe, İngilizce bilmeyen İtalyan bir hoca vardı. Önceleri kalmasını istedik. Ama bu ısrarımıza bir cevap alamadık. Hamza Hoca ile değişince takım güç aldı. Severek yapıyorlar. Bir amaçları var. O da 4. yıldız. Sadece sevgi aşıladık. Abdurrahim çok eleştiriliyor ama gidip onlarla tavla bile oynuyor. Günün 16 saatini tesislerde geçiriyor. Bu sevgi eksikliğini kapatıyor. Onlar da insan hatta çocuk."

"PRANDELLİ GALATASARAY DEĞERLERİNE SAYGI DUYMADI"

"Prandelli'yi başarısız olduğu için yolladık. Hatta bizimle dalga geçiyorlardı. Gelen giden bize 4 tane gol atıyordu. Amacımız Şampiyonlar Ligi değil diyordu. Galatasaray'ın değerlerine saygı duymadığını düşündük."

"Ali Dürüst sadece Florya'da değil, her yerde. Ali Dürüst'ün de Abdurrahim'in de işi var. Kendi işlerini bıraktılar, Galatasaray için çalışıyorlar. O yüzden başarılı olduğumuza inanıyorum."

"3 tane takım var başa oynayan. Gönlüm başkan olarak 4. yıldızı takmak yolunda. Biraz akılcı davranmak da lazım. Yüzde 33,33,34 dedim. 34 bizimkisi. Çok nefes nefes yarış olacak. Boyun farkıyla bir takım şampiyon olacak."

"Ocak ayında yapılan transferlerde diğer takımlar verim alamadıkları oyuncuları ellerinde çıkarmak isterleri. Geçen yıl 9 futbolcu almışız. Kaç tanesi oynuyor? Bir tek Telles oynuyor. Diğerleri yok. Demek ki ocak ayında transfer yapmak çok yanlış. Oyuncunun 2 ay takıma alışması lazım. 35 gün için mi transfer yapacaksınız. Sizin oyuncularınız da rahatsız olabilir. Genelde ocak transferine karşıyım. Anlamsız bir şekilde para harcamaktır."

"SNEİJDER GİTMEK İSTESEYDİ, DROGBA İLE MOURİNHO'NUN YANINA GİDERDİ"

"Sneijder'in satılmasını Galatasaray'ı sevmeyen gazeteciler yazıyor. Böyle bir ordu var. Birçoğu ben Galatasaray muhabiriyim diyor ama ben yazdıklarına bakarım. Sneijder'in gidebilmesi için bizim onun ücretini ödemememiz gerekiyor, böyle de bir durum yok. Sneijder, tekniği çok yüksek güçlü bir futbolcu. Sneijder gitmek isteseydi, sezon başında Drogba ile birlikte Jose Mourinho'nun yanına giderdi. Ben gitmesini hiçbir zaman hissetmedim. Bizim en değerli oyuncularımızdan birisi. Bizim oyuncularımızın hepsi değerli ama Muslera, Bruma ve Sneijder çok değerli. Niye Muslera'yı Sneijder'ı Bruma'yı yollayayım? Türk oyuncularımızı da öyle. Niye böyle bir takımı bozayım? Bunu Hamza Hoca'ya da borçluyuz."

ERGİN ATAMAN'IN GÖKTÜRK URAL'A TOKAT ATMASI HAKKINDA...

"Perşembe günü öğrendik. Gelişmelere baktık. Ergin Ataman yoktu, Can Topsakal bize nakletti. Olayı değerlendirirken şuna bakıyoruz. Bu olay herkesin içinde değil, soyunma odasında olmuş. Soyunma odasında tartışmalar yapılır. İnsanlar birbirlerine girerler. Olayın böyle ortaya çıkması bizi çok rahatsız etti. Basketbolcu çocuğun babası, bunu yayınlatmış. Arkasında federasyona gitmiş. Burada bizim yapabilecek hiçbir şeyimiz yok. Ayrıca Ergin Ataman, Avrupa'nın önde gelen hocalarından bir tanesi. Bir hata yapmış olabilir. Biz yönetim kurulu olarak arkasındayız. Kim ne derse desin. Leeds United maçında o zamanki bir futbolcumuz, o zamanki teknik direktörümüz tarafından 35 bin kişi önünde tokatlandı. (Fatih Terim-Emre Belözoğlu) Hiçbir şey yapmadık, yapmamıza da gerek yoktu. Adrenalin yükseldiği anda insanlar bunu yapabilir. Basketbolcunun babası gelseydi, konuşurduk. Değişik bir şekilde halledebilirdik. Ergin Ataman döndükten sonra ondan da dinleyeceğiz."

"Üniversiteyi arardı veliler. Neden kar yağdığında okulu kapatmıyorsunuz derlerdi. Ben de üniversite öğrencisinin velisi olmaz, rahatsızsa kendisi gelsin konuşsun deyip telefonu kapatırdım. Babası menajeriyse bilemem tabii."

ÜNAL AYSAL'A GÖNDERME

"Ben keşke lafını kullanmam, keşke geçmişte kalmıştır. Mali tablo bizde çok iyi değildi ve bu beni daha çok hırslandırdı. Arkadaşlarım kolları sıvadılar ve burada görevli memur gibi çalıştılar. Ünal Aysal'ı arayıp hiç tablo değerlendirmesi yapmadı. Aysal'a mektup yazdım ve ibra konusunda bir şeyler anlattım, ben onun dönemini savunamam. Ben, Aysal'ın yaptığı işleri öğrenince ben yapmazdım diyorum. Genel kurula gel ve ne gerekiyorsa söyle. O lafa değil adama bakıyormuş ama baktığı adam da benim, onu da söyleyeyim."

"Galatasaray'ın mali değeri kötü olabilir ama Galatasaray'ın bir markası var. Bu gemi yürür. Kimse buna mani olamaz. Bazı kötü niyetliler, Galatasaray üzerine hep yatırım yapıyorlar. Benim amacım neydi? Bu olay için başkan oldum. Bakın şimdi 5-6 tane aday var. 4. yıldıza giden bir takımda başkan olmak isteyen çok kişi çıkacaktır."

"Galatasaray'ın altın hisseleri satılacak diyorlar. Nereden biliyorsunuz da yazıyorsun, nereden uyduruyorsunuz. Bazıları Galatasaray'ı siyasi amaçları için kullanmak istiyor. Ama Galatasaraylı buna izin vermez. Siyasi, ticari için Galatasaray'ı kullandırmayız."

"25 Şubat 2015'de hisselerin üzerindeki yasak kalkıyor. SPK 1 senelik yasak koymuştu. Hisseleri genel kurul üyelerine satmak istiyoruz. Onlardan bağış istemiyoruz. Hisse senedi alsınlar."

"Başkanın Galatasaraylı olması lazım. Galatasaray'la yatıp kalkmalı. Galatasaray'ın başkanının devlet kademesiyle hiçbir ilişkisinin olmaması lazım. Tamamen bağımsız olmalı."

"İsterseniz getirin kutsal kitabın üzerine yemin edeyim. Yeniden başkan olmayacağım."

"Mecidiyeköy'de otel planımız var. Bakın bazı başkan adayı ve otel sahibi kimseler eleştiriyor. Orada otel olmaz diyorlar. Neden olmasın? Senin otelin gibi yokuşta olmayacak, odaları senin otelin gibi küçük olmayacak..."

"Biz 2 sene evvel biliyorsunuz Fenerbahçe stadyumunda kupa kazandık. Vermek istemediler. Yarın verelim dediler, ışıkları kapattılar, suları açıp sahayı suladılar... Ben onlar gibi değilim. Belki onlar da utanırlar diye söylüyorum, rakip kupayı kaldırırsa elini sıkarım. Ayrıca bakın neden rakip takım taraftarları diğer stadyumlara giderek maçı izleyemiyor. Umarım Beşiktaş maçımıza hem Fikret Orman hem de Beşiktaşlı taraftarlar gelir ve maçı izlerler. Biz düşman değiliz. Biz insanız..." (Habertürk)

# fenerbahçe # passolig # Galatasaray Başkanı Duygun Yarsuvat