Bakan Hulusi Akar ABD'nin F-35 oyununu anlattı: ''8 ülke programdan çıktı ve Türkiyesiz ortaklık oluşturuldu''

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Türkiye’yi F-35 projesinden nasıl çıkardığını açıkladı. ABD’nin baskısı ile F-35 konsorsiyumuna imza atan 8 ülkenin anlaşmadan çıktığını belirten Akar, böylece bu ülkelerle Türkiyesiz yeni bir F-35 ortaklığının oluşturulduğunu söyledi. Akar, Türkiye’nin F-16 talebinin de ABD ile çalışabilirlik bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Hulusi Akar ABD'nin F-35 oyununu anlattı: ''8 ülke programdan çıktı ve Türkiyesiz ortaklık oluşturuldu''

ABD'nin, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmak için, F-35 konsorsiyumuna imza atan diğer 8 ülkeye baskı yapıp anlaşmadan çıkartarak, Türkiyesiz yeni bir oluşuma gittiği ortaya çıktı. Bu bilgiyi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hürriyet Gazetesi’nden Fatih Çekirge’ye anlattı:

- 9 ülkenin birleşerek kurduğu F-35 konsorsiyumundan 8 ülke çekildi. Böylece Türkiye projede tek kaldı. Bunun sonucunda F-35 ortaklığı Türkiyesiz yeniden oluşturuldu.

Azerbaycan dönüşü soruları yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin teslim aldığı ve hangarda bekleyen 6 adet F-35 ile ilgili de bilgi verdi:

- ABD yetkilileri ile temaslarımız sürüyor. Ankara'da ilk toplantı icra edildi. Önümüzdeki aylarda da ABD'de bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. Bugüne kadar yaptığımız harcamalar ile 6 uçağın durumu hakkında görüşmeler devam ediyor.

ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİ

Akar, Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı talebinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamındaki bir faaliyet olduğunu belirtti. Akar, “Bu tedarik NATO müttefiklerimizle birlikte çalışabilirlik bakımından önemli ve gerçekleşmesi durumunda ittifakın gücüne katkı sağlayacağı açık” dedi.

# Türk Silahlı Kuvvetleri # hulusi akar # tsk # Azerbaycan # msb # Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar # hürriyet # abd türkiye # Türkiye ABD ilişkileri # savaş uçağı # abd türkiye f 35 # Türkiye F 35 # F 35 projesi