Merkez Bankası faiz oranını açıkladı: Ekonomist Hakan Topkurulu kararı değerlendirdi

Merkez Bankası, politika faiz oranını açıkladı. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 17'de sabit bırakıldı. Yapılan açıklamada, gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılabileceği de kaydedildi. Ekonomist Hakan Topkurulu, Merkez Bankası'nın faiz kararı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası faiz oranını açıkladı: Ekonomist Hakan Topkurulu kararı değerlendirdi

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 17'de sabit bıraktı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir.

- Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri sınırlı kalırken, hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler sürmektedir.

- Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.

Konuya ilişkin Ekonomist Hakan Topkurulu değerlendirmelerde bulundu.

Topkurulu açıklamasında şu iafadelere yer verdi:

- Merkez Bankası'nın fazi oranını sabit tutacağı belliydi.

- Tahminlerime göre oranın sabit kalacağı yönündeydi çünkü enflasyonda henüz bir baskı yok. Ancak Mart ayındaki toplantı sonucunda faiz oranı tekrar yurakı yönde artış gösterebilir.

- Baz etkisine göre önümüzdeki ay 1 puan civarında yukarı çıkacak gibi görünüyor.

- Faizlerin yukarıda kalışı Türkiye'nin ekonomik olarak yatırımlarının önünü kesiyor. Bu yüzden yüksek faiz oranlarıyla yatırım yapmak güçleşiyor.

- Türkiye kurların sabitlenmesi konusunda yeterince cesaret gösteremiyor. O yüzden Türkiye cari açık sorununu halletmesi lazım.

- Kurların serbest piyasada kendi belirlensin diyip kendi haline bırakamazsınız.

- Devletin müdahil olduğu bir piyasa lazım. Devlet müdahil olmazsa özel sektörler panik yaratır ve kurlar dışarı çıkmaya başlarsa bu sefer kurlar 8, 9 lira değil 10, 15 liraya kadar kadar çıkabilir.

- O yüzden kurları provokasyona kapatmamız gerek.

- Türkiye'de psikolojik olarak Amerikan Bayrağı sallamaya hazır kendi adına sol diyen bir muhalefet var. Muhalefet artık HDP'yi FETÖ'yü aştı.

- Biden'cılar nasıl Hong Hong'ta Ukrayna'da Amerikan Bayrağı salladıysa bu gün muhalefet Amerikan Bayrağı sallamaya hazılanıyor. Onların ekonomi umurlarında değil yeterki hükümet devrilsin.

# ekonomi # fiyat # Merkez Bankası # enflasyon # hakan topkurulu # Para Politikası # merkez bankası faiz kararı # faiz kararı # politika faizi # Fiyat istikrarı # ekonomist # para politikası faizi # dezenflasyonist # yüzde 17