Kabil'de Şii Alimler Konseyi toplandı

Afganistan'daki yeni döneme ilişkin Afgan Şii Alimler Konseyi'nden önemli bir açıklama geldi. Eski Afganistan Mülteci ve Göç Bakanı Seyyid Hüseyin Alimi Balki, konseyin meşru taleplerinin karşılanması halinde yeni hükümetin kurulmasında Taliban ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Kabil'de Şii Alimler Konseyi toplandı

Afganistan'daki Şiilerin önemli bir organı olan Afgan Şii Alimler Konseyi, ülkede yeni dönem için toplandı.

Toplantıda Konsey, Taliban hareketini Afganistan'da adalete dayalı kapsayıcı siyasi katılımı benimsemeye çağırdı.

Başkent Kabil'deki konferansta konsey üyeleri, mevcut krizden çıkılması için bir önce yeni bir hükümetin kurulması gerektiğini söyledi. Alimler, çeşitli hiziplerle mutabık kalınan kapsamlı bir hükümetin kurulmasını önerdi.

Konsey adına hazırlanan bildiriyi, Eski Mülteci ve Göç Bakanı ve Şii liderler Seyid Hüseyin Alimi Balki okudu. Bildiride, Konseyin Taliban ile birlikte çalışmaya hazır olduğu ifade edildi:

- Afganistan'daki Şii Alimler Konseyi, konseyin meşru taleplerinin karşılanması halinde yeni bir hükümet kurmak için Taliban ile işbirliğine hazır. İnsanların yoksulluktan muzdarip olduğu mevcut durumda, yeni hükümet istihdam yaratmak ve mevcut acıları azaltmak için çalışmalıdır.

Konsey, tüm vatandaşların seçme ve seçilme hakkına sahip olması, din ve mezhep özgürlüğünün sağlanması, dinlerin Yüksek yargı Konseyi'nin oluşumuna katılması gibi taleplerini de sıraladı. Alimi Balki ayrıca vatandaşları yasadışı göçten veya Kabil Havalimanı çevresinde toplanmaktan kaçınmaya ve daha iyi bir gelecek inşa etmek için ülkede kalmaya çağırdı.

# Afganistan # mülteci # taliban # şii # toplantı # kabil