Bakan Çavuşoğlu KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya geldi. Görüşme sonrası iki isim kameralar karşısına geçti. Çavuşoğlu, KKTC'nin tanıtılması ve uluslararası platformlarda yer alması için çalışmalar yürütüleceğini söyledi. Ertuğruloğlu da Kıbrıs'ta federasyon değil iki devletli çözümün mümkün olduğunu vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ile görüştü

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dünyaya tanıtılması için somut adımlar atmaya hazırlanıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nu Ankara'da ağırladı.

Başkentteki görüşme sonrası Çavuşoğlu ve Ertuğruloğlu ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamasında KKTC'nin tanıtılması konusunda Türkiye'nin çalışmalara başlayacağını duyurdu: ''Temasları sıklaştıracağız. Ben de en kısa zamanda KKTC'ye gideceğim. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı yardımcımızın ziyareti olacak. Kıbrıs'ın uluslararası platformlarda yer alması için çalışacağız. Buna tanıtılması da dâhil.''

İki mevkidaş Ada'daki sorunların çözümü için daha önce yapılan müzakere sürecine de değindi. Müzakerede iki devletli çözümün masaya getirilmesi gerektiğini belirtti. Çavuşoğlu ''BM'de de vurguladım. Kaldığımız noktadan müzakereler olmayacağını söyleyeyim. Egemen eşitliğin müzakere edilmesi, iki devletli çözüm olması gerekiyor.'' sözleriyle iki devletli çözümü vurguladı.

Ertuğruloğlu konuya ilişkin, ''Toplumlar arası görüşmeler süreci bitmiştir. Federasyon görüşmek söz konusu değildir. Görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesi söz konusu değildir. 52 yılımızı bu yönde harcadık. Boşa harcayarak 52 yılımız yok bir yılımız da yok. İki ülkenin egemen eşitliği varsa olur.'' dedi.

İki bakanın gündeminde bir bölümü açılan Kapalı Maraş da vardı. Çavuşoğlu Maraş'ın açılmasına istinaden, ''Kapalı Maraş'ın açılması için çalışmalar devam ediyor. Türkiye'nin her türlü desteği vermeye devam edeceğini söylemek isterim.'' sözleri kullandı.

Ertuğruloğlu, ''Açılan kamu alanıdır. Önemli olan KKTC yönetimi altında açılacak olmasıdır. Mülkiyet konusu çözülmesi gereken konudur.'' kamu alanı vurgusu yaptı.

Çavuşoğlu Ankara ve Atina arasındaki gerginliğe de değindi. İstikşafi görüşmelerinin yeniden başlaması yönünde bir çağrı yaptı: ''Ocak ayı içerisinde ilk toplantıyı gerçekleştirmek üzere Yunanistan'ı istikşafi görüşmelere davet ediyoruz. Ev sahibi biziz. İlk görüşmeden sonra Yunanistan Dışişleri Bakanı ile görüşmeye de hazırım. Umarım bu daveti geri çevirmez.''

# ankara # türkiye # yunanistan # KKTC # Atina # ada # kuzey kıbrıs # federasyon # maraş