'Uzlaşın' mesajına yeni sistem dayatması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 'Büyükşehir belediye başkanı ilçe belediyelerini seçsin' açıklaması yaptı. Seçmenin 'uzlaşın' mesajına karşı MHP'nin 'yeni sistem' önerisi dikkat çekti

Seçmen "Kararları birlikte alın" dedi, MHP'den ise yeni sistem önerisi geldi.

Seçmen 31 Mart seçimlerinde "Uzlaşın" mesajıyla Başkanlık sistemini tartışmaya açtı. Yeni hükümet sistemini "Koalisyon dönemi bitti" propagandasıyla tanıtan hükümete yanıt Ankara ve İstanbul sandık sonuçlarıyla geldi.

Meclis çoğunluğunu AKP'li isimler aldı ancak belediye başkanları CHP'den oluştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bu sonuçların ikilik yarattığı mesajını verdi.

YENİ SİSTEM ÖNERİSİ

Bahçeli'nin önerisine karşı CHP, Meclis'i adres gösterdi.

Hükümet kanadı ise sessizliğini korudu.

Peki, Bahçeli'nin önerisi ne anlama geliyor?

Kulislerde, MHP'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini tartışmaya açmamak konusunda ısrarcı olduğu konuşuluyor.

Bu kapsamda kulislere göre MHP'de, yeni hükümet sisteminin belediye yönetimlerinde de uygulanması gerektiği görüşü haklim.

Referandum sürecinde Cumhur ittifakının "Koalisyon dönemi bitti, kararlar hızlı alınacak" propagandasını hatırlatan kaynaklar, MHP'nin "seçmenin uzlaşın" mesajını görmek istemediği görüşünde.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de uzun zamandan bu yana bürokraside tartışma konusu. Yeni hükümet sisteminin devlet sisteminde ciddi sorunlar yarattığı endişesi hakim. Kaynaklara göre kararların hızlı alınması bir yana kurumların gücü ciddi bir şekilde zayıfladı. Yeni hükümet sisteminde öngörülen ofis, politika kurulları ve kabine arasındaki denge de işletilemedi.

Cumhurbaşkanlığı sistemi tartışılırken MHP'nin yerel yönetimleri yeni sisteme göre kurgulaması bu kapsamda bürokraside de tepki görüyor.

HABER:ERAY ÇELEBİ

ulusal.com.tr

# mhp # devlet bahçeli # yerel seçim # seçmen # büyükşehir # yeni sistem # uzlaşma