Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kavala tepkisi: ''Soros artığı üzerinden bize ders vermek haddinize mi?''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika gezisi dönüşü gündemi değerlendirdi. Erdoğan’ın hedefinde Soros vardı; 10 büyükelçinin serbest bırakılsın çağrısı yaptığı Osman Kavala için de “Soros artığı” ifadesini kullandı. 10 büyükelçiyle ilgili Dışişleri Bakanına talimat verdiğini açıklayan Erdoğan, “bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz.” Dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası İdlip operasyonu, ABD’nin F-16 teklifi ve siyasi cinayet tartışmalarıyla ilgili olarak da önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kavala tepkisi: ''Soros artığı üzerinden bize ders vermek haddinize mi?''

Afrika gezisi dönüşü uçakta konuştu Cumhurbaşkanı eRdoğan. Gündemdeki kritik başlıkları değerlendirdi. Büyükelçilerin Kavala bildirisine tepki gösteren Erdoğan’ın hedefinde turuncu devrimlerin mimarı Soros vardı. Sert konuştu:

- Bunlar para ile istedikleri yeri istedikleri gibi sallamaya çalışıyorlar. Mesela şu anda Balkanlara sızmanın, orayı sindirmenin gayreti içindeler. Bunlara da tabi fırsat vermeyeceğiz, verilmemesi lazım. Kosova’da, Makedonya’da, Arnavutluk’ta, her yerde buna benzer şeyleri yaparlar. Dolayısıyla bizim bilincimizin altına bunu bir defa yerleştirmemiz lazım. Bunların çok iyi takip edilmesi lazım.

Erdoğan Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen ülkelere de tepkiliydi:

- Bu Soros artığını savunanlar, 'bunu nasıl bıraktırırız' gayreti içindeler. Türkiye'ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz? Neymiş? Kavala’yı bırakın. Sen kendi ülkendeki haydutları, katilleri, teröristleri bırakıyor musun? Amerika'sı, Almanya'sı, hangisi böyle bir şeyi şu ana kadar yaptı? Yapmadılar ve yapmazlar. Konuştuğun zaman sana verecekleri cevap şudur, "yargı bağımsızdır." Sizde yargı bağımsız da bizdeki yargı bağımlı mı?

Cumhurbaşkanı, 10 büyükelçiyle ilgili Dışişleri Bakanına talimat verdiğini de açıkladı. Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Uluslararası camia içerisinde Soros ne ise Kavala o." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer bir kampanyanın terör hükümlüsü Selahattin Demirtaş için de yürütüldüğüne dikkat çekti. Muhalefetin “serbest bırakılsın” çağrılarını eleştirdi:

- Neymiş? 4 senedir yatıyormuş. Yargı ne diyorsa o. Şimdi HDP de Selahattin Demirtaş'ı çıkarmanın gayreti içerisinde. Hale bakın. Terörist adam ya… 53 tane vatandaşımız bunun çağrısıyla ölüyor Diyarbakır'da. Tüm bunlar ortadayken bakıyorsunuz bir televizyon kanalı bunun hanımını çıkarıyor, o da 'çocuklarımın babası içeride' diyor. Şehit olanların yavruları yok mu? Hiç bunu konuşmuyorlar. Kusura bakmasınlar, biz bu görevde olduğumuz sürece hukuk ne ise bunun gereğinin yapılmasını istemeye mecburuz. Bundan taviz veremeyiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin F-16 teklifiyle ilgili soruları da yanıtladı. ABD Başkanı Joe Biden ile Roma’da yapacağı görüşmede konunun gündeme geleceğini söyledi:

- Şu anda alt düzeyde bu görüşmeler söz konusu. Ama biz bu 1 milyar 400 milyon dolarımızı öyle veya böyle alacağız. Bütün bunlar konuşuluyor. Şu anda Savunma Bakanlarımız karşılıklı olarak bu görüşmeleri yapıyorlar. Roma’da G20 Toplantısında Biden ile de bunu konuşacağız. "Ne yapıyoruz ne oluyor" diye soracağız. Hiçbir şekilde Türkiye’nin haklarının yenmesine fırsat vermeyiz.

Cumhurbaşkanına Suriye'de PKK/YPG'ye yönelik olası operasyon da soruldu. Erdoğan, Suriye'deki terörist gruplarla mücadelede kararlılık mesajı verdi:

- Bölgede ciddi manada hassas noktalara operasyonlarımız devam ediyor. Kesinlikle taviz vermek yok. Suriye'deki bu süreci devam ettiriyoruz. Özellikle İdlib'deki bu yaklaşım tarzına karşı gereği neyse onu yapmaya ve bütün ağır silahlarımızla beraber cevabını vermeye devam ediyoruz. Bu işi kendi akışına bırakamayız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iç politika gündemine de değindi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “siyasi cinayetler” söylemini “deli saçması” olarak nitelendirdi. CHP Lideri için "siyasi cinayet dediğin zaman senin yapman gereken bir şey var. Nedir o? İspat edeceksin". ifadelerini kullandı.

# abd # erdoğan # hdp # son dakika # büyükelçi # joe biden # selahattin demirtaş # Kavala # osman kavala # roma # Soros # 10 büyükelçi