Rusya'dan Türkiye ve Dağlık Karabağ açıklaması

Ermenistan'ın Azerbaycan cephe hattına saldırısı sonrası başlayan çatışmanın ardından diplomasi trafiği de hızlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştü. Görüşme talebinin Ermenistan'dan geldiği bildirildi. İran Dışişleri Cevad Zarif de hem Azerbaycanlı hem de Ermeni mevkidaşı ile son durumu değerlendirdi.

Rusya'dan Türkiye ve Dağlık Karabağ açıklaması

Kafkasya'da yükselen tansiyon sonrası Rusya hızlı bir diplomasi trafiğine başladı. Önce, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. Sonrasında Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan'la konuştu. Cephe hattında devam askeri faaliyetlerden, sivillerin hedef alınmasından endişe duyduklarını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme talebi Ermenistan'dan geldi.

Kremlinden telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Rusya tarafı, büyük çaplı askeri çatışmaların devam etmesi nedeniyle derin endişelerini dile getirdi. Görüşmede, çatışmaların daha da artmasını önlemek için gerekli tüm çabayı göstermenin önemli olduğu ve daha da önemlisi, askeri adımların durması gerektiği kaydedildi." ifadelerine yer verildi.

İran da Azerbaycan ve Ermenistan'ı sağduyuya davet etti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Ermeni mevkidaşı ile telefonda görüştü.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'ya göre, Zarif, "düşmanlığa süratle son vererek, uluslararası yasalar ve hukuk çerçevesinde müzakerelere başlamaları" çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile de telefon görüşmesi yapmıştı.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri de bölgedeki son duruma ilişkin açıklama yaptı. Açıklama ABD Başkanı Donald Trump'tan geldi. Trump Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "O bölgede çok iyi ilişkilerimiz var ve çatışmaları durdurabilecek miyiz bakacağız.'' diye konuştu.

ulusal.com.tr

# kremlin # dışişleri bakanlığı # peskov