Rekabet Kurulu'ndan ceza açıklaması: Zincir marketlere verilen cezanın nedeni ne?

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, zincir marketlere kesilen 2,7 milyar liralık rekor cezanın ardından ilk kez konuştu. Küle, zincir marketlere kesilen rekor cezanın fahiş fiyat artışından değil, kartelleşme suçundan verildiğini açıkladı. yani aralarında dayanışma birliği kurmalarından verildiğini açıkladı. "Kartel ağır bir ihlaldir" diyen Rekabet Kurumu Başkanı ceza oranları yüzde 2 ila yüzde 4 arasında belirlenir" ifadelerini kullandı.

Rekabet Kurulu'ndan ceza açıklaması: Zincir marketlere verilen cezanın nedeni ne?

Zincir marketlere verilen cezayı ilk kez değerlendirdi. Cezanın nedeninin fahiş fiyat değil kartelleşma olduğunu söyledi.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, zincir marketlere kesilen 2,7 milyar liralık rekor cezanın ardından ilk kez konuştu.

Küle, 5 zincir market ve 1 tedarikçiye uygulanan rekor cezanın fahiş fiyat artışından değil, kartelleşme suçundan yani aralarında dayanışma birliği kurmalarından verildiğini açıkladı:

- Soruşturmada rekabet hukukunda fahiş ya da aşırı fiyat olarak geçen bir ihlal türü incelenmemiştir. Soruşturma sürecinde, bu fiyatların rakipler arasında doğrudan veya dolaylı temaslar yoluyla sağlanan koordinasyon/eşgüdüm sonucunda belirlenip belirlenmediği araştırılmıştır. 5 perakendeci teşebbüs arasında doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla, 'piyasanın organize edildiği', 'artırılan fiyatların rakiplerle eş zamanlı raflara yansıtılacağı' yönünde ve benzer nitelikte pek çok ifade bulunduğu görülmüştür.

Sürecin 19 ay önce, 31 Mart 2020'de Kurul tarafından alınan ön araştırma kararıyla başladığını söyleyen Rekabet Kurumu Başkanı, soruşturma raporunun 31 Mart 2021'de uzmanlar tarafından hazırlanıp tamamlandığını bildirdi:

- Kartel ağır bir ihlaldir ve ceza oranları yüzde 2 ila yüzde 4 arasında belirlenir. İhlalin süresi bir yıldan fazla ise bu oran yarım kat, 5 yıldan fazla ise bir kat artırılır. İhlal konusu faaliyetlerin ciro içindeki payının çok düşük olması da indirim sebebidir. Her şey usulüne uygun şekilde yapılmıştır.

Soruşturma kapsamında sadece tek bir tedarikçiye ceza kesilmesi ve ceza miktarlarının yüksekliğine ilişkin yorumları da değerlendiren Küle, tedarikçilere yönelik ayrı bir soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi.

# soruşturma # tedarikçi # perakende # migros # Fahiş fiyat # bim # şok # rekabet kurulu # a101 # birol kule # rekor ceza # Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle