Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi: ''Afganistan, Afgan halkına aittir''

Taliban heyeti Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile buluştu. Görüşmeye Vang'ın "Afganistan, Afgan halkına aittir" sözleri damga vurdu.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi: ''Afganistan, Afgan halkına aittir''

Taliban heyeti Çin'de Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya geldi.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader liderliğindeki ziyaret, Çin'de gerçekleşti. Görüşmede Taliban ile Afganistan hükümet arasında yürüyen barış süreci ile güvenlik konuları ne çıktı.

Görüşmede Vang Yi, Afganistan'ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu, bu ülkenin iç işlerine karışılmaması konusunda ısrarcı olduğunu vurguladı.

Vang Yi ayrıca Washington yönetiminin Afganistan'da başarısızlığa uğradığını da kaydetti. Vang ayrıca, Afganistan'ın Afganlarca yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Taliban adına ziyareti, Katar'daki Siyasi Bürosu Sözcüsü Muhammed Naim yorumladı. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında Naim, "Görüşmelerde siyaset, ekonomi ve her iki ülkenin güvenliği ile Afganistan'ın mevcut durum ve barış süreci ile ilgili konular ele alındı" ifadelerini kullandı.

Naim ayrıca Taliban heyetinin Çin'e, Afgan topraklarının hiçbir yabancı ülkeye karşı kullanılmasına izin vermeyeceklerine dair güvence verdiğini de kaydetti.

Temasın, iki yılın ardından gerçekleşen ilk ziyaret olması önem taşıyor. 2019'da düzenlenen bir ziyarete Taliban ev sahipliği yapmış, heyet, Çin'in o dönemki Afganistan Özel Temsilcisi olan Ding Şicün ile görüşmüştü.

# çin # Afganistan # katar # görüşme # taliban # Vang Yi # çin dışişleri bakanı # Afgan halkı