Erdoğan'ın Başkanlık sevdası

Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı yoklaması için milletvekillerini ikna odasına aldı; "Köşk'e çıkarsam tam yetki kullanırım" dedi. Erdoğan, Parti içinde çatlak olmaması için "3 dönem yasağını" kaldırma sinyali verdi. Vekillere dağıtılan Köşk anketinden Abdullah Gül'e karşı ezici çoğunlukla Erdoğan çıktı.

Erdoğan'ın Başkanlık sevdası

Başbakan Erdoğan Ağustos ayında Köşk'e çıkabilmek ve Başkanlık sistemine uygulayabilmek için milletvekillerini kampa aldı. Erdoğan, AKP Genel Merkezi'ndeki "istişare toplantısı"nda, kafasında oluşturduğu Köşk planını milletvekillerine onaylattı.

Toplantıda Erdoğan, kuvvetli bir şekilde "sistem değişti" vurgusu yaptı, Başkanlık sistemine geçiş için "daraltılmış bölge" seçim sistemine geçilmesini istedi.

"Sistem değişti, fetret dönemi olmaz, çünkü icra makamı orası. Eğer Köşk'e çıkarsam, halkın Cumhurbaşkanı olurum. Yetkiyi, Anayasal hakkımı tam olarak kullanırım. Önümüzdeki seçimler için daraltılmış bölgeyi tartışmalıyız. "

Daraltılmış bölge seçim sistemi Başkanlık sisteminin teknik alt yapısını oluşturuyor. Bu konuda Meclis kapanmadan AKP'nin harekete geçeği belirtiliyor. Öte yandan hem parti içinden hem parti dışından Erdoğan için kampanyaya hız verilmesi bekleniyor.

Bu kapsamda yarın AKP Genişletilmiş İl Başkanları toplantısı yapılacak. 3-4 Mayıs'ta 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, yine Mayıs ayında Büyük Kongre delegeleri ile görüşmeler yapılacak. Bu süreçte Erdoğan'ın Köşk adaylığı konusunda adaylık konusunda STK'lar ile çalışmalar yapılacak.

ulusalkanal.com.tr

# cumhurbaşkanı # sistem # başkanlık sistemi