O yasa Meclis Başkanlığı'na sunuldu

MİT Yasası'na değişiklik öngören yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

O yasa Meclis Başkanlığı'na sunuldu

AKP hükümetinin MİT'e olağanüstü yetkiler veren yasa tasarısı ile yasal dayanağı bulunmayan açılıma da yasa koruması getiriliyor.

MİT Yasası'nın 6'ncı maddesinde yapılması teklif edilen değişiklikle teşkilata, terör örgütleriyle görüşme yetkisi veriliyor. Teklifte, "MİT mensupları, görevinin gereği, terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir" ifadesi yer aldı.

Bu madde, MİT'in PKK ile doğrudan yaptığı görüşmeleri yasal dayanak altına alıyor.

AKP'nin teklifinde ayrıca "Yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan irtibat kurabilir, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilir" hükmü yer aldı.

MİT mensuplarının, Abdullah Öcalan ile yaptığı açılım görüşmeleri de AKP'nin teklifinde yasal güvenceye kavuşuyor. Teklifte, "MİT mensupları, görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir" ifadesi yer alıyor. MİT, bu yetkiyle izin almaksızın istediği tutuklu ve hükümlü ile görüşme imkanına kavuşturuluyor.

Bu maddeler akla Abdullah Öcalan'ın açılımın sürdürülmesi için öne sürdüğü şartları getirdi. Öcalan, defalarca açılım ve ikili görüşmelerin yasal altyapıya kavuşturulmasını şart koşmuştu. Ayrıca, açılım görüşmelerinin bir kurul aracılığıyla yapılmasını talep etmişti.

Teklif, kamuoyunda tartışma ve tepkilere neden olan MİT TIR'ları ile ilgili maddeler de içeriyor. MİT, "dış güvenlik" ve "milli güvenlik" tanımında yer alan Bakanlar Kurulu talimatlarını yerine getirmekle görevlendiriliyor. MİT ile ilgili şikayet ve ihbar durumunda savcıların Müsteşarlık ile irtibata geçmesi ve onay alması şartı getiriliyor. MİT mensuplarının yargılanması için, HSYK tarafından görevlendirilecek Ankara Ağır Ceza Mahkemesi yetkili kılınıyor.

ulusalkanal.com.tr

# meclis başkanı # Mit yasası # yasa teklifi