Müsilaj sorunu nasıl çözülecek?

Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa ilişkin yeni bir öneri geldi. İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, büyükşehir belediyelerinin atık su arıtma tesislerini iyi hale getirmesi gerektiğini söyledi. Sanayi kuruluşlarının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini belirten Bozoğlu, kapatılan termik santrallerin geçici faaliyet belgesi ile çalıştırılmaya devam ettiğini de iddia etti.

Müsilaj sorunu nasıl çözülecek?

Marmara Denizi, müsilaj sorunu ile karşı karşıya. Sorunun çözümüne ilişkin öneriler gelmeye devam ediyor.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, belediyeleri ve denetimleri işaret etti:

- Salya meselesiyle karşı karşıya kalmamamız için denizlerimizi temiz tutmamız gerekiyor. Bunun için de atık su arıtma tesislerinin yaygınlaşması, ileri arıtma teknolojilerine yatırım yapılması, büyükşehir belediyelerinin mutlaka atık su arıtma tesislerini en iyi hale getirmesi ve sanayi kuruluşlarının daha sıkı denetlenmesi gerekiyor. Bütüncül bir çevre yönetimi anlayışıyla denizlerimizi korumalıyız.

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Gülşah Deniz Atalar ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütün paydaşlarla acilen bir rapor hazırlaması gerektiğini belirtti:

- Bu rapor çerçevesi ve eylem planı ile Marmara’nın belki 5 yılda belki 10 yılda kurtarılabilmesini eski günlere dönebilmesi için çalışmaları yapması gerekiyor. Marmara’nın suyu atıklar nedeniyle ısındı.

Baran Bozoğlu, derneklerinin hazırladığı “Özelleştirilmiş Termik Santraller ve Çevre Mevzuatına Uyum Süreçleri” raporunu da sundu. Raporda 2020’de kapatılan kömürlü termik santrallerin yaklaşık bir buçuk yıldır geçici faaliyet belgeleri ile çalıştığı belirtildi:

- Bugün paylaştığımız raporda bu tesislerin çevreyi kirlettiğini görüyoruz. 13 tesis herhangi bir çevresel yatırım yapmamış olmasına rağmen çalışır durumda.

# açıklama # gündem # Sanayi # marmara denizi # Müsilaj # deniz salyası # büyükşehir # çevre ve şehircilik bakanlığı # salya