F-Tipi casusluk

Cumhurbaşkanı, Başbakan gibi devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonların Ft-tipi örgüt tarafından dinlendiğini tespit edildi. Peki güvenli telefonlara ait kripto sistemi nasıl çözüldü? Bu sorunun yanıtı İstanbul "Askeri Casusluk" davasında saklı. Çünkü kriptolu telefonların şifreleme sistemleri, bu dava kapsamında yapılan operasyonlarla F-tipi örgütün eline geçti.

F-Tipi casusluk

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki Fethullahçı örgütün, devletin zirvesinin kullandığı 164 kriptolu telefondan 80'ini dinlediği ortaya çıktı. Peki Gülen örgütü kriptolu telefonlarda kullanılan şifreleme sistemini nasıl çözdü?

Örgütün şifreleri nasıl ele geçirdiğini Aydınlık Gazetesi 1 Mart’ta yayınlanan haberle duyurmuştu. Habere göre kripto sistemleri İstabul "Askeri Casusluk" kumpasıyla yapılan TÜBİTAK aramasıyla ele geçirildi.

Operasyon kararının altında 17 Aralık sonrasında görevden alınan eski İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen'in imzası vardı. 25 Ekim 2010'da, o dönem özel görevli savcı olan Fikret Seçen’in talimatıyla yapılan "İstanbul Askeri Casusluk" operasyonlarında TÜBİTAK’ın bilgi güvenliği birimine de girildi.

Baskında kriptolu iletişim sisteminin geliştirildiği bölümdeki tüm dijital veriler kopyalandı. Aralarında TÜBİTAK Bilgi Güvenliği Müdürü Yücel Çipli ve MİLCEP kriptolu telefon sisteminin geliştiricilerinden Merdan Metin’in de olduğu 4 üst düzey yönetici tutuklandı.

Kopyalamayla birlikte TÜBİTAK’ın geliştirdiği kripto sistemi de F-Tipi örgütün eline geçti. Şifrelerin çözülmesiyle kriptolu telefonlar dinlenebilir hale geldi.

Gizli bilgileri çeteye sızdırarak casusluk yapmakla suçlanan eski TÜBİTAK Bilgi Güvenliği Müdürü Yücel Çipli, tutuklanmasının ardından ofisinde yapılan aramalarda kopyalanan bilgilerin geri alınması için TÜBİTAK’a yazı yazdı. Kopyası alınan dijitallerin kozmik gizlilik derecesine sahip olduğunu belirten Çipli, Ulusal Güvenlik tehdidi nedeniyle TÜBİTAK’tan kopyalanan belgelerin bir an once mahkeme ve savcılıktan geri alınması gerektiğini vurguladı.

ulusalkanal.com.tr

# casusluk # f-tipi