Karar çıktı!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2'nci Dairesi savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Celal Kara ile Mehmet Yüzgeç'i açığa aldı. Ergenekon, Askeri Casusluk, Oda Tv ve Şike gibi kumpas davalarında görev alan savcılar; haklarındaki soruşturma tamamlanana kadar görevden alındı.

Karar çıktı!

Ergenekon, Askeri Casusluk, Oda Tv, Şike gibi kumpas davalarıında görev alan 4 savcı açığa alındı. Dönemin özel görevli savcılarının meslekten ihracı gündemde.

Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç; haklarındaki soruşturma tamamlana kadar görevden alındı. Bir dönemin özel görevli savcıları hakkında yıllarca sümenaltı edilen dosyalar soruşturma konusu oldu. "Suç uydurmak ve delil üretmek" gibi suçlamalarla yürütülen soruşturmada 4 savcının ihracı isteniyor.

Oy çokluğu ile alınan kararda HSYK seçimlerine bağımsız aday olarak katılan Mahmut Şen ve Yargıtay'dan HSYK'ya seçilen Mustafa Kemal Özçelik muhalif kaldı. Öz ve Çelik'in isimleri cemaat örgütlenmesi ile birlikte anılmıştı.

Kamuoyu Zekeriya Öz'ün ismini Ergenekon soruşturması ile birlikte duydu. Dönemin Başbakan Yarımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün "savcı bulun delillendirin" talimatının ardından dosya Zekeriya Öz'ün önüne geldi ve operasyonlar başladı. Ergenekon operasyonları dalga dalga gelirken Zekeriya Öz; Oda Tv ve Şike tertiplerini yürütttü.

Açığa alınan bir diğer Ergenekon savcısı Muammer Akkaş oldu. Akkaş'ın bir diğer dosyası da Gazeteci Hrant Dink suikastinde kamu görevlilerinin ihmali soruşturmasıydı. Cinayetteki rolleri ortaya çıkan F-tipi polis hakkında 3 yıl boyunca hiç bir işlem yapmayan Akkaş, dosyanın Ergenekon davası ile birleştirilmesini istemişti.

Celal Kara da İstanbul Askeri Casusluk davasının duruşma savcısıydı. Kara yargılama boyunca bilirkişi raporu alınması ve tahliye taleplerinin reddi yönündeki mütalaaları ile dikkat çekmişti.

HSYK 3'üncü Dairesi de Ergenekon Hakimi Hüsnü Çalmuk ve eski Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan hakkında soruşturma izni verdi. Ekim ayında yapılan HSYK seçimlerinde aday olan Hüsnü Çalmuk en düşük oyu almıştı. Şadan Sakınan ise 2010 KPSS sorularının çalınması soruşturmasını yürütmüştü.

ulusalkanal.com.tr

# Zekeriya Öz # celal kara # mehmet yüzgeç