İngiltere Savunma Bakanlığına ait belgeler bir otobüs durağında bulundu

İngiltere’de Savunma Bakanlığı'na ait gizli belgeler, bir otobüs durağında bulundu. Belgelerden, İngiltere’nin Karadeniz'de kışkırtma ve Afganistan'da kalma planı çıktı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, BBC, devletin gizli belgelerinin sokak ortasında bulunmasının Savunma Bakanlığı için büyük bir utanç olduğunu yazdı.

İngiltere Savunma Bakanlığına ait belgeler bir otobüs durağında bulundu

İngiltere, devlet sırrı niteliğindeki gizli belgelerin sokak ortasında bulunmasını konuşuyor.

İngiltere Savunma Bakanlığına ait 50 sayfalık gizli ve güncel belgeler, Kent şehrindeki bir otobüs durağında yağmurdan ıslanmış halde bulundu.

BBC'nin içeriğini yayımladığı belgelerden birinde, geçen hafta Karadeniz'de Rusya'yla gerilim konusu olan HMS Defender savaş gemisi hakkında bilgiler yer alıyor. Geminin Kırım açıklarında Ukrayna karasularından geçmesine Rusya'nın vereceği olası tepki ele alınıyor. Belge bu yönüyle İngiltere'nin, Kırım açıklarındaki kışkırtma girişimini kanıtlar nitelikte.

Sokakta bulunan bir diğer gizli belgedeyse, NATO çekilmesi sonrası İngiltere'nin Afganistan'da kalma planları yer alıyor. “Gizli” ibareli olan belgede, İngiliz ordusunun Afganistan'daki varlığını sürdürmesine dair tavsiyeler yer alıyor. ABD'nin belirli alanlarda İngiltere'den talep ettiği yardım değerlendiriliyor; çekilmeden sonra İngiliz özel kuvvetlerinin Afganistan'da kalıp kalmayacağı sorusu ele alınıyor.

Belgelerde ayrıca İngiltere'nin silah ihracatına dair bilgiler, ABD-İngiltere Savunma Diyaloğuna dair brifing notları ve Joe Biden'ın görevdeki ilk aylarına dair gözlemler yer alıyor.

İngiliz hükümeti olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklarken, sızıntının kasıtlı olup olmadığı tartışılıyor. Savunma Bakanlığı sözcüsü bir çalışanın hassas savunma belgelerinin kaybolduğunu raporladığını duyurdu, ancak ayrıntı vermedi.

Bazı sunumlar ve e-postaları da içeren belgelerin, otobüs durağında bir vatandaş tarafından bulunduğu, ismi açıklanmayan bu kişinin, belgelerin hassas içeriğini fark edince BBC ile temas kurduğu belirtiliyor.

BBC, böylesine önemli konularda ilk kez bu kadar çok belgenin kaybolduğunu belirtirken, "belgelerin bir sokağın köşesinde yağmur altında dururken bulunması"nın Savunma Bakanlığı için büyük bir utanç olduğunu yazdı.

# abd # ingiltere # Ukrayna # soruşturma # karadeniz # nato # Devlet # joe biden # Belge # Otobüs # bbc # otobüs durağı # Afganista