ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby: ''Tahliye bittikten sonra Kabil Havalimanı'nda herhangi bir sorumluluğumuz kalmayacak''

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Afganistan'dan çekilmenin yeni ayrıntılarını açıkladı. Kirby, "Kalan son birlikler de tahliye edildikten sonra Kabil Havalimanı'nda herhangi bir sorumluluğumuz kalmayacak" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby: ''Tahliye bittikten sonra Kabil Havalimanı'nda herhangi bir sorumluluğumuz kalmayacak''

Taliban'a boyun eğmek zorunda kalan ABD, askerlerini ve çalışanlarını geri çekmeye hazırlanıyor.

31 Ağustos'a kadar tamamlanması beklenen tahliyelere ilişkin Pentagon SözcüsüJohn Kirby ilk bilgileri paylaştı. Birçok kişinin Kabil Havalimanına gelmeye çalıştığını aktaran Kirby, ABD'nin talep ettiği belgeleri taşıyanlara geçiş izni vermeleri için Taliban komutanları ve yetkilileri ile günübirlik iletişim halinde olduklarını ve önceliği kendi askerlerine verdiklerini de ifade etti.

Kabil Havalimanının korunmasına ilişkin bir soruya da Kirby, "Kalan son birlikler de tahliye edildikten sonra Kabil Havalimanında herhangi bir sorumluluğumuz kalmayacak" yanıtını verdi.

SON 24 SAATE KADAR TOPLAM 88 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Kirby'nin düzenlediği basın toplantısına ABD Genelkurmay Başkanlığı Bölgesel Operasyonlar Direktörü Tümgeneral William "Hank" Taylor da katıldı. Tahliyeye ilişkin son rakamları açıklayan Taylor, önceki gece Afganistan'dan tahliye edilmek üzere 20 kişiyi helikopterlerle Kabil Havalimanına naklettiklerini belirtti. Son 24 saatte 19 bin kişinin tahliye edildiğini de açıklayan Taylor, böylece ülkeden çıkarılan kişi sayısının 88 bine çıktığını paylaştı.

G-7'DE ÇEKİLME ÇATLAĞI BÜYÜYOR

ABD'nin tahliye kararına yönelik Avrupa'dan ise tepkiler gelmeye devam ediyor. G-7 zirvesinde sürenin uzatılması taleplerini geri çeviren Biden'in Taliban'a boyun eğmesinin ardından G-7 ülkeleri, tahliyeler için G-20'den yardımda bulundu. G-20 Dönem Başkanı İtalya Başbakanı Mario Draghi aracılığıyla yapılan başvuruda G-20'nin G-7'ye yardım olabileceği belirtildi.

ABD'ye bir diğer tepki de yine İngiltere'den geldi. İngiltere'nin eski Washington Büyükelçisi Lord Renwick, Daily Telegraph gazetesine yazdığı makalede "Biden'ın itibarı ve mirası geri çekilmeyle kalıcı olarak darbe aldı" yorumunu yaptı.

# abd # Afganistan # kabil # john kirby # ABD Savunma Bakanlığı # Pentagon Sözcüsü # Kabil havalimanı # ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü