ABD'nin Kıbrıs önerisinin arkasında yatan sebepler ne?

ABD’nin Kıbrıs'ı iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon önerisini neden yaptı? ABD Kıbrıs açıklaması ile ne mesaj veriyor? ABD’nin önerisini hayata geçirmesinin mümkün mü?

ABD'nin Kıbrıs önerisinin arkasında yatan sebepler ne?

Haber: Buse Gençtürk

ABDKıbrıs'ta tarafını seçti. Türkiye'nin eşit iki devlet kararlığına rağmen ABD Yunanistan'ın federasyon önerisine destek verdi.

BM öncülüğünde 27-29 Nisan’da yapılacak görüşme öncesi ABD'den Kıbrıs önerisi geldi.

Uzmanlara göre ABD, Kıbrıs açıklaması ile bölgede olacağının mesajı veriyor.

21. Yy. Türkiye Enstitüsü Kıbrıs Masası Başkanı Gözde Yaşın Kılıç Türkiye'nin yaşadığı sorunlarda sürekli ABD'nin çıkmasına dikkat çekti:

- Türkiye’ye dönük bir mesaj. Nisan sonuna yaklaştıkça bu tarz mesajları duymak mümkün. Türkiye’nin zaten Ege’de Doğu Akdeniz’de doğrudan Amerika’nın kendisiyle ilgili kabul ettiği Türkleri ilgilendiren pek çok sorunda biz Amerika’yı gördük.

- İki toplumlu bir federasyonu desteklemek gerektiğini ve bu konuyla bizzat ilgileneceklerini söylüyorlar. Bölgede olacaklarını vurgulanması açısından önemli.

Diğer mesaj da Rum Kesimi'ne. ABD’nin Rum kesiminin çıkarlarını öncelediğini gösteriyor.

KKTC Eski Ankara Büyükelçisi Dr. Ahmet Zeki Bulunç bu durumu ''ABD Rum kesimini önceliyor'' ifadeleriyle değerlendirdi:

- Rum tarafı maksimalist bir yaklaşımla kendilerinden yana çözülmesini istemektedir. Rumların eski topraklarına dönmelerini öngören eşitliği ortadan kaldıran Zürih, Lefkoşa anlaşmalarına aykırı olarak bir anlaşma zeminini uygun görmektedir. Rumlar ve ABD bu görüşmeleri desteklemiştir, desteklemeye devam ediyor.

ABD’nin önerisi Kıbrıs'ta uygulanabilir mi? sorusuna uzmanlar, mümkün olmayacağını yanıtını tekrarlıyor.

Kılınç ABD'nin açıklama ve önerilerini müdahale olarak nitelendirdi:

- Bu bir müdahale midir? Evet müdahaledir.

Dr. Bulunç ABD’nin federasyon önerisinin Kıbrıs’ta hayata geçirilemeyeceğini belirtti:

- ABD, Kıbrıs’ta uzlaşı istiyorsa KKTC’yi egemen bir taraf olarak kabul etmesi ve eşit egemen iki ayrı tarafın egemen olarak görüşmesini sağlaması gerekir. İki kesimli federasyon şeklindeki Türk halkını azınlık statüsüne düşürecek bir azınlık statüsü şeklinde Rum devletine yamalayacak bir model Kıbrıs gerçeklerine uygun değildir. Kabul etmemiz mümkün değildir.

# abd # ankara # türkiye # amerika # yunanistan # ege # KKTC # Kıbrıs # doğu akdeniz # Devlet # rum kesimi # GKRY # Amerikan # Rum # yüzyıl