''Her Şantiyeye Bir Şef'' kampanyası

Son dönemde yaşanan depremlerin ardından yapıların güvenli bir şekilde inşaa edilmesi gündeme geldi. Mevzuata göre, bir şantiye şefine denetlemesi için 5 ayrı şantiye veriliyor. Bu da bazı hataların gözden kaçmasına yol açıyor. İnşaat Mühendisleri Odası ise güvenli yapının önüne geçen bu uygulamaya karşı ''Her Şantiyeye Bir Şef'' kampanyası başlattı.

''Her Şantiyeye Bir Şef'' kampanyası

Haber: Buse Gençtürk Kamera: Uğur Pideci

Türkiye’de art arda depremler meydana gelen depremler sonucu yapıların inşa ediliş aşamaları tartışılmaya açıldı. Binaların yapıldığı zemin kadar inşaat sırasında kullanılan malzeme ve yöntemlerin denetlenmesi de büyük önem taşıyor.

Şantiye şeflerine denetlemeleri için 5 ayrı şantiye veriliyor. Bu nedenle şantiye şefi bir şantiyede projenin başından sonuna kadar yer alamıyor. İnşaat Mühendisleri Odası, güvenli yapılar oluşmasını önleyen bu uygulamanın değiştirilmesi için bir kampanya başlattı.

Ulusal Kanal’a konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, 2020’de inşaat mühendislerinin üstlendiği şantiye şefliği oranın yüzde 45,8 olduğunu söyledi:

- Yapı güvenliği açısından 3 ayrı aşama var. Birincisi projelendirme süreci, ikincisi inşaat süreci, üçüncüsü de denetim süreci.

- Deprem hasarları bize göstermiştir ki büyük oranla inşaat sürecinde yaşanan olumsuzluklar veya hatalardan kaynaklı yapıların hasar gördüğü.

- Şu an mevzuatta bir inşaat mühendisi ya da bir teknik eleman 5 tane inşaata şantiye şefliği olarak atanabilmekte. Bunun anlamı aslında herhangi birinde bu hizmeti verememek anlamına gelir. Taleplerimiz arasında her şantiyeye tam zamanlı olarak bir şantiye şefi atanması.

- Şantiye şefliğinin bilgi ve tecrübe gerektiren bir meslek olduğu düşünülürse bunların mutlaka odalar tarafından sürekli eğitime tabi tutularak bilgilendirilmiş olması mevzuatlarda yer almalıdır.

Yüzgeç, mühendislik dışındaki mesleklerden şantiye şefleri atandığına dikkat çekti:

- Her şantiyede kendi mesleki formasyonuna göre şantiye şefi atanması. Örneğin, elektrik veya mekanik tesisatlarla ilgili onların yoğunluğu olan ruhsatlarda bir makineci, bir elektrikçi olurken ama inşaatın yapım işinin sürdürülmesinde mevzuat gereği hatta mimarlar mühendisler şantiye şefliği yapmak durumunda.

# deprem # türkiye # kampanya # ulusal kanal # şef # meslek # mevzuat # mühendis # İnşaat Mühendisleri Odası # şantiye