İngiltere'ye ait F-35 Akdeniz'de düştü

Türkiye’nin projesinden çıkarıldığı F-35 savaş uçaklarından biri daha düştü. İngiltere Savunma Bakanlığı, kraliyet donanmasına ait F-35 savaş uçağı, Akdeniz'de düştüğünü açıkladı. 100 milyon sterline mal olan bu kaza, İngiltere'nin ilk F-35 kaybı oldu.

İngiltere'ye ait F-35 Akdeniz'de düştü

İngiltere’ye ait F-35 savaş jeti Akdeniz'de düştü.

İngiltere Savunma Bakanlığı düşen F-35 ile ilgili açıklama yaptı. "Queen Elizabeth gemisinden kalkan uçağın pilotunun Akdeniz’deki rutin uçuş operasyonları sırasında kendini fırlattığı” belirtildi. Uçak denize düşerken pilotun güvenli şekilde gemiye geri döndüğü kaydedilen açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı, bu nedenle daha fazla yorum yapılmayacağı ifade edildi.

Savunma Bakanı Ben Wallace da, Kraliyet Donanması'na ait savaş uçağının Queen Elizabeth gemisinden kalkıştan kısa süre sonra düştüğünü söyledi. Wallace, gemideki diğer uçakların uçuşlarına devam ettiğini de ekledi.

100 milyon sterline mal olan bu kaza, İngiltere'nin ilk F-35 kaybı oldu.

F-35'LERİN TEKNİK ARIZALARI

5. nesil savaş uçağı F-35, bugüne kadar teknik sorunlarıyla öne çıktı. İlk F-35’in kazası 28 Eylül 2018’de ABD’de yaşandı. ABD Deniz Piyade Kolordusu’nda bağlı bir F35B tipi savaş uçağı eğitim uçuşu sırasında düştü.

Yeni nesil F-35’in ilk ölümlü kazası da 9 Nisan 2019’da Japon Hava Kuvvetleri’nde yaşandı. F-35A, Misawa Hava Üssü’nden kalktıktan sonra Pasifik Okyanusu’nda düştü. Pilotun cesedi ve uçağın enkazsı aylar sonra bulunabildi.

19 Mayıs 2020’de de Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait F-35A, Etlin Hava Üssü’nden eğitim uçuşu sırasında yere çakıldı.

F-35’in ilk bilinen arızası ise 23 Haziran 2014’ta yine ABD’nin Eglin Hava Üssü’nde yaşandı. F-35A havadayken yandı. Pilot acil durum bilgisi ile savaş uçağını üsse indirdi. Yangın nedeniyle uçakta 50 milyon dolarlık hasar oluştu.

TÜRKİYE MMU İLE DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Türkiye de F-35 programına üye ülkelerden biriydi. İlk etapta 35 adet toplamda da 100 adet F 35 savaş uçağı almayı planlıyordu. Bugüne kadarda F-35 programına 1,4 milyar dolar ödeme yaptı. Ancak Türkiye, Rusya’dan S-400 tedariki nedeniyle programdan çıkarıldı.

Bu karar üzerine Türkiye kendi savaş uçağını yapmaya karara verdi. 5. Nesil Milli Muharip Uçak, Cumhuriyetin 100 yılında hangardan çıkacak.

# ingiltere # akdeniz # milli muharip uçak # savaş uçağı # pasifik okyanusu # İngiltere Savunma Bakanlığı # Ben Wallace # Queen Elizabeth # Kraliyet Donanması # Amerikan Hava Kuvvetleri