ABD Karadeniz'e savaş gemisi yollayacak

ABD, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimi kışkırtan bir hamle yaptı. ABD ordusu, haftaya Karadeniz'e savaş gemileri gönderecek. Türkiye'ye verilen bilgide gemilerin 4-5 Mayıs'a kadar Karadeniz'de kalacak.

ABD Karadeniz'e savaş gemisi yollayacak

ABD, Ukrayna'ya destek için Karadeniz'e savaş gemileri yollayacak.

ABD'ye ait 2 savaş gemisinin, Türk Boğazlarından Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatikbildirimde bulundu. Gemilerin 4 Mayıs'a kadar Karadeniz'de kalacağı belirtildi.

Diplomatik kaynaklardan gelen bilgide ''Tarafımıza Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz'e çıkacaklarına dair 15 gün önceden diplomatik kanallardan bildirim yapıldı'' ifadelerine yer verildi.

Kaynaklar, gemilerin 4-5 Mayıs'a kadar Karadeniz'de kalacağını da belirtti.

Ayrıca konuyla ilgili Amerikalı bir yetkili CNN'e konuştu. Yetkili, bölgeye savaş gemileri göndermenin "Moskova'ya, ABD'nin durumu çok yakından izlediği mesajını vereceğini" dile getirdi.

Bölgede şu an herhangi bir saldırı beklemediklerini kaydeden ABD'li yetkili, bu durumun değişmesi halinde yeni gelişmelere hazırlıklı olacaklarını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın brifinginde, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığmasına yönelik endişelerini bir kez daha dile getirerek, bu konuda NATO müttefikleri ile görüştüklerini açıklamıştı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak da 30 Mart'ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Donbas bölgesinde 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı bulunuyor.

# abd # türkiye # dışişleri bakanlığı # savaş gemisi # Montrö Sözleşmesi # gemisi # bildirim # diplomatik