AB'de gündem Rusya

Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki Navalni geriliminde kritik gün…. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Brüksel'de toplandı. Gündemde, Rusya'ya yeni yaptırımlar var...

AB'de gündem Rusya

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Brüksel'de toplandı. Toplantının ağırlıklı gündeminde Rusya var...

Rus muhalif Aleksey Navalniy'in tutuklanması nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanıp uygulanmayacağı karara bağlanacak.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Navalniy konusunda Rusya'ya nasıl bir karşılık verileceğini belirleyeceklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da Avrupalı bakanların toplantısına video konferans yöntemiyle katılarak yaklaşık 2 saat boyunca görüş alışverişinde bulunacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptırımların ülke ekonomisini riske atması durumunda, Avrupa Birliği ile ilişkileri koparmaya hazır olduklarını açıklamıştı:

- Daha önce de tecrübe ettiğimiz gibi, eğer en hassas sektörlerimiz de dahil olmak üzere herhangi bir alanda ekonomimiz için risk oluşturacak yaptırımlar uygulandığını bir kez daha görürsek, ilişkileri kesmeye hazırız. Kendimizi dünyadan izole etmek istemiyoruz, ancak buna hazır olmalıyız. Barış istiyorsan, savaşa hazır olmalısın.

Öte yandan Avrupa Birliği, Venezuelalı 19 yetkiliye yaptırım uygulama kararı aldı. Yaptırım listesine alınanlar arasında Seçim Komisyonu yetkilileri, bazı yargıçlar, bazı üst düzey güvenlik yetkilileri, yeni meclisin bazı komisyonlarının üyeleri ile başkanları bulunuyor. Yaptırımlar seyahat yasağı ve varlıkların dondurulmasını içeriyor.

Birlik, Venezuela'da Aralık ayında yapılan Ulusal Meclis seçimlerini ''adil olmadığı gerekçesiyle'' tanımadığını açıklamıştı. Son eklemelerle Avrupa Birliği'nin kısıtlama uyguladığı Venezuelalı kişilerin sayısı 55'e yükseldi.

# rusya # Venezuela # Sergey Lavrov # avrupa birliği # ab # Navalnıy # Ulusal Meclis