Fransa'dan İngiltere'ye ultimatom

ABD’nin AUKUS paktından dışladığı Fransa, İngiltere ile de karşı karşıya geldi. Manş Denizi’nde Fransız balıkçılara yeterince lisans verilmediğini belirten Fransa, İngiltere’ye 8 gün süre verdi. Eğer Fransız balıkçılara lisans verilmezse Fransa, İngiltere’ye misilleme yapacak.

Fransa'dan İngiltere'ye ultimatom

Fransa ile İngiltere arasındaki Manş Denizikrizi büyüyor. Fransa, Fransız balıkçılara lisans hakkını kısıtlayan İngiltere’ye ültimatom verdi. İngiltere’ye 8 gün süre veren Fransa, aksi halde misillemeye yapacağını duyurdu.

Açıklamayı Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Clement Beaune yaptı. Beaune, Fransız balıkçılara yeterince lisans verilmediği takdirde İngiltere’yi elektrik aktarımını kısma ve finansal önlem ile tehdit etti.

Kriz, İngiltere'nin Brexit ile Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla derinleşti. Göçmen krizine, balıkçı lisansı da eklendi. Geçen hafta Fransa başbakanı Jean CastexAB’den “İngiltere'ye karşı sert tutum almasını" istedi. Şimdi de AB'den sorumlu bakanın 8 günlük ültimatom verdi.

Senato'daki konuşmasında bugüne kadar İngiltere'ye haddinden fazla sabır gösterdiklerini belirten Fransız Bakan, "İngilizler, siyasi bir tercih yaptıklarından Fransız balıkçılara ruhsat vermek istemiyorlar" dedi. Fransa, İngiltere'yi özellikle Jersey'ye elektrik dağıtımını azaltmak ve finansal hizmetler ve araştırma sektörlerinde önlem almakla tehdit ediyor.

Fransa’nın AB’den Sorumlu Bakanı Clement Beaune, bu sorunun Fransa'nın değil "AB'nin sorunu olduğunu" dile getirerek İrlanda ve Belçika'nın da aynı sorunu yaşadığının altını çizdi. Fransa, Londra yönetimine karşı Almanya’nın da aralarında olduğu 11 Avrupa Birliği üyesi ülke ile ortak bildiri yayınladı.

Fransa, ABD ile de siyasal kriz yaşıyor. Biden yönetimi Fransa’yı devre dışı bırakarak İngiltere ve Avustralya ile Hint Okyanusu’nda Çin Halk Cumhuriyeti’ne karşı yeni bir savunma işbirliği anlaşması yaptı. AUKUS paktı olarak bilinen anlaşma nedeniyle Avustralya, Fransa’dan alacağı milyarlarca dolar nükleer denizaltı anlaşmasını iptal etti. Bunun üzerine Fransa, ABD ve Avustralya’daki büyükelçilerini geri çekti.

# abd # ingiltere # çin # avustralya # fransa # kriz # avrupa birliği # ab # hint okyanusu # AUKUS # lisans # balıkçı # brexit # manş denizi # misilleme # Clement Beaune # ültimatom # Jean Castex