İzmir'in son ustaları Tire Kent Müzesi'nde

İzmir'de takunya, urgan, beledi, dokuma gibi yok olmaya yüz tutmuş sanatlar Tire Kent Müzesi'nde yaşatılıyor. Fatih'in gemilerini karadan yürütmekte kullandığı tire halatı da bunlardan biri. Geleneksel yöntemlerle üretim yapan 8 usta müzede küçük atölyede üretim yapmaya devam ediyor.

İzmir'in son ustaları Tire Kent Müzesi'nde

İzmir'in Tire ilçesinde kurulan Kent Müzesi, unutulmaya yüz tutan mesleklere sahip çıkıyor. Kendi zanaatlarının son temsilcisi olan 8 usta, müzedeki küçük atölyelerde üretim yapıyor.

Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapan ve Aydın'ın sancak merkezi olan Tire'de tarih mirası olan zanaatlar son ustalar eliyle yaşatılıyor. Urgan Ustası Raife Baysal da onlardan biri.

Tire'ye özgü bir başka zanaat ise BelediDokuması. 60'lı yıllarda kooperatif kapanınca bir kişi hariç herkes Beledi dokuması yapmayı bıraktı. O kişi Gülnur Yaykal'ın babasıydı. Ömrünün sonuna kadar 45 yıl devam etti. Böylece bu sanatı yokolmaktan kurtardı.

Semer ustası Nurettin Baysal, motorlu taşıtlara yenik düşen mesleğini müzede sürdürüyor.

Müze Mihmandarı Fatih Bayrakçı, bölge halkından alınan bağışlarla oluşturulan müzede 1500'e yakın eser bulunduğunu söyledi.

Müzede takunya, hasır ve yorgan atölyeleri ile berber dükkanı da bulunuyor. Ziyaretçi sayısının yılda 12 bine ulaştığı müze, araştırmacıların da ilgisini çekiyor.

# fatih # ziyaretçi # dokuma # atölye # tire # tire ilçesi