İç Anadolu'da kuraklık alarmı

İç Anadolu'da bu yılki yağış yetersizliği kuraklığa yol açtı. Çiftçiler, arpa ve buğday ekili tarlaları hayvanlarına saman yapmak için erken biçmeye başladı. Masrafları cebinden karşıladıklarını söyleyen üreticiler, arpa ve buğday olmayınca saman ve yem konusunda da sorun yaşanacağına dikkat çekti.

İç Anadolu'da kuraklık alarmı

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Yozgat, Kırıkkale, Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir'de ilkbahar aylarındaki yağış yetersizliği kuraklığa yol açtı.

Yozgatlı çiftçiler kuraklık nedeniyle ürün alamayacakları için hububat tarlalarını erken biçmeye başladı.

Konu ile ilgili Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, ''Bu tarladan mahsul almadan diğer tarlaları ekme şansımız yok. Son 3-4 yıldır yüzde 50 kuraklık vardı. Bu yıl il merkezi ve birkaç ilçede yüzde 80-90 kuraklık var. Biçerdöver tarlaya giremeyecek. Çiftçimiz tarlasını sürmüş, ekmiş, gübresini, ilacını atmış ama bir kilo buğday alma şansı yok'' dedi.

Masrafların ceplerinden çıktığını belirten çiftçiler, arpa ve buğday olmayınca saman ve yem konusunda da sorun yaşanacağını söyledi.

Kırıkkale'de yapılan çalışmalarda ise hasar oranının ortalama yüzde 60-70'lerde olduğu belirlendi.

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer ise, ''Kuraklık yüzünü gösterdi. Bu saatten sonra yağacak yağmurun faydası olmayacağı gibi biçerdöver giremeyecek şekilde arazilerimiz meydanda'' dedi.

Hükümete seslenen üretici borçların ertelenmesini talep etti.

Kırşehir'de de kuraklık nedeniyle arpa, buğday, nohut ve yeşil mercimek başta olarak bazı ürünlerde verim düşüklüğü bekleniyor.

Diğer bölgelerde de kuraklığın tarımsal ürünlere etkisini değerlendirmek için uzman ekipler hasar tespit çalışmaları yapıyor.

# kayseri # buğday # Nevşehir # kırıkkale # biçerdöver # arpa # Ziraat Odası Başkanı