CHP'den parlamenter sistemi güçlendirmek için teklif

CHP, "Parlamenter Demokrasinin Güçlendirilmesi Paketi" adıyla 5 kanundan oluşan bir teklifi Meclis Başkanlığına sundu. Teklifte, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması ve partilerin devlet yardımı alabilmesi için gerekli oy oranının yüzde 1'e düşürülmesi isteniyor.

CHP'den parlamenter sistemi güçlendirmek için teklif

AKP ve MHP'nin Türkiye'ye dayattığı Anayasa değişikliğinin referandum süreci tartışılırken CHP'den dikkat çeken bir hamle geldi.

Ana muhalefet partisi, "Parlamenter Demokrasinin Güçlendirilmesi Paketi" adıyla 5 kanundan oluşan bir teklifi Meclis Başkanlığına sundu. Teklif, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dahil bütün CHP'li vekillerin imzasını taşıyor.

Toplam 86 maddeden oluşan teklifte, Siyasi Partiler Kanunu ile Milletvekili Seçimi Kanunu'nda değişiklikler yer aldı. Bunların yanı sıra, Siyasi Ahlaksızlıkla Mücadele, Siyasi Etik ile Siyasi Partilerin ve Seçimlerin Finansmanı konularında da düzenlemeler önerildi.

Buna göre CHP, yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının kaldırılması ve milletvekili adayı belirlemelerinde ön seçim şartı getirilmesini istedi.

Teklife göre, milletvekilleri, dışarıdan atanan bakanlar ve Cumhurbaşkanının Siyasi etik kurallarına uyup uymadığını denetlemek üzere Siyasi Etik Kurulu oluşturulacak.

Öneriler arasında, milletvekillerinin net asgari ücretin 5'te birini aşan değerde hediyeler almasının önüne geçilmesine yönelik yasaklar da var. Teklifle siyasi parti ve adayların seçim harcamaları ile partilere yapılan bağış ve yardımlara da üst sınır getiriliyor.

Partilerin devlet yardımından yararlanması için gerekli oy oranının yüzde 3'den 1'e indirilerek çoğulculuğun desteklenmesi de talep ediliyor.

ulusalkanal.com.tr

# chp # teklif # parlamenter sistem