Kriptolu dinleme iddianamesinde çok çarpıcı tespit

Teknik bilirkişi incelemeleri, F tipi örgütün kapsamlı çalışma biçimini ortaya koydu. Buna ilişkin bulgular Kriptolu telefonların dinlemesine yönelik iddianamede yer aldı. Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı gibi isimlerin dinlenmesine ilişkin ilk incemede hiçbir bulguya rastlanmamıştı. Ancak silinmiş dosyaların kurtarılması sonucu gerçek ortaya çıktı.

Kriptolu dinleme iddianamesinde çok çarpıcı tespit

Kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik iddianamenin sonuç bölümünde çarpıcı tespitler yer aldı. Bilirkişi raporları F tipi örgütün kapsamlı çalışma yöntemleri ortaya koydu. Profosyonelce gizlenen işlemlerin tespit edilmesi ise uzun ve zorlu teknik incelemelerle mümkün oldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamede bilirkişilerin kapsamlı incelemelerinin sonuç ve yöntemleri anlatıldı. Her şey Telekomünikasyon ve İletişim Daire Başkanlığı sunucularında kriptolu telefonlara ait yüzlerce işlem kaydı bulunmasıyla başladı.

Bu bilgi üzerine dinleme kayıtlarının tutulduğu bilgisayar sunucuları sorgulandı. İlk etapta herhangi bir kayda rastlanmadı. Ancak silinmiş dosya taraması yapıldığında gerçek ortaya çıktı. Kriptolu telefonlara ait 363 silinmiş kayıt tespit edildi.

Kurtarılan dosya isimleri TİB'den alınan otomatik isimlendirme bilgileri ile karşılaştırıldı ve hangi cihazın, hangi tarih ve saatlerde dinlenerek kayıt altına alındığı listelendi.

Bu tablo ile "TÜBİTAK'tan alınan hangi cihazın kime tahsis edildiği" bilgileri eşleştirilince de F tipi örgütün kimi ne kadar dinlendiği belirlendi.

TİB'e ait işlem çetelesini gösteren LOG kayıtlarının silinmesi tespitleri oldukça zorlaştırdı. Kriptolu telefonlara ait dinleme kayıtlarının ve dinleme işlem kayıtlarının silinmesi de F tipi çetenin örgütlü ve yasa dışı faalliyetin göstergesi oldu.

TİB'deki sunucuların büyüklüğü ve sistemin hala faal durumda olması nedeniyle incelemeler günler aldı. İddianamede sadece silinmiş dosya isimlerinin 15 günlük aralıksız tarama ile belirlenebildiği vurgulandı.

Tespitlerin ardından bu kadar kapsamlı ve planlı bir organizasyonun örgütlü olarak yapılabileği belirtilere Eski TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen ve eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın da aralarında olduğu 28 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

# Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı # tib