Netanyahu karşıtı gösteri

Tel Aviv'de toplanan yaklaşık 30 bin kişi, ellerindeki döviz ve pankartlarla "İsrail değişim istiyor" sloganları attı. Son zamanların en kalabalık etkinliğinde bir araya gelen İsrailliler, Başbakan Netanyahu'nun 17 Mart'taki seçimlerde yeniden aday olmaması için yürüdü.

Netanyahu karşıtı gösteri

Cumartesi akşamı başkent Tel Aviv'de bir araya gelen on binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu protesto etti.

Rabin Meydanı'nda toplanan yaklaşık 30 bin kişi, ellerindeki döviz ve pankartlarla "İsrail değişim istiyor" sloganları attı. Son zamanların en kalabalık etkinliğine sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Eylemciler adına konuşan sözcü, İsrail'in önceliklerinin değişmesi gerektiğini; sağlık, eğitim ve konut ihtiyaçlarına odaklanılmasını istediklerini söyledi.

Herhangi bir siyasi parti tarafından örgütlenmese de, eylemcilerin çoğu sol ve merkeze yakın partilerin destekçilerinden oluştu. Sol parti 'Meretz' de eylemde stant açtı.

Mossad'ın eski şefi de Netanyahu'yu eleştirdi. Eylemin ardından kürsüye çıkıp konuşan İsrail istihbarat teşkilatının eski şefi Meir Dagan, ülkede liderlik krizi yaşandığını söyleyerek Başbakan Netanyahu'yu eleştirdi.

"İsrail kurulduğundan beri hiç bu kadar kötü duruma düşmemişti" diyen Dagan, eski başbakan Ariel Şaron tarafından 2002'de göreve getirilmiş ve 2011'de istifa etmişti.

Netanyahu, koalisyon ortakları ile yaşadığı uyuşmazlık yüzünden erken seçim kararı almıştı. İsrail'de 11 partinin katılacağı 17 Mart'taki seçimlere yönelik kamuoyu araştırmalarında, İşçi Partisi lideri İzak Herzog liderliğindeki "Siyonist Blok" ile Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisi başa baş gidiyor.

İsrail'in tamamının tek bir seçim bölgesi olarak kabul edildiği seçim sisteminde, seçmenler herhangi bir adaya değil parti listesine oy kullanıyor. Hükümet kurmak için ise 120 sandalyeli mecliste 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr

# israil # netanyahu # telaviv