''Resmi nikah şart olsun''

''Resmi nikah şart olsun''

Cumhuriyet Kadınlar Derneği Resmi nikah öncesi dini nikah yapılmasına karşı bir kampanya başlattılar. Dini nikaha karşı olmadıklarını ancak resmi nikah sonrası yapılmasını şart olduğunun altını çizdiler.

Cumhuriyet Kadınlar Derneği İskenderun Şubesi İskenderun’da Boyacılar Parkında üç gün sürecek kampanya ile ilgili çalışmalarını başlattılar. Kampanyaya hem kadınlar hem de erkekler tarafından ilgi yoğundu ve sokaktan geçen kadın ve erkekler imza kampanyasına katılıyorlar.

Anayasa Mahkemesi, 1999 yılında aldığı bir kararda, dini nikah ancak resmi nikahdan sonra sonra yapılabileceği, aksi takdirde Türk Ceza Kanun’nun 230 maddesinin 5 ve 6 fıkralarında yer aldığı üzere “resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası “ verileceği yönünde düzenlemeyi oy birliği ile kabul etmişti. Ancak aradan geçen 16 yılın sonunda aynı mahkeme, aynı konuda 4’e karşı 12 oyla aynı maddelerin iptaline karar vermiştir.

Boyacılar parkındaki imza kampanyasına Vatan Partisi Öncü Gençlik ve Eğitim İş sendikası destek verdiler. İmza kampanyasında CKD İskenderun Şube İkinci başkanı Aycan Bozok bir açıklama yaptı.

EVLENME ŞAHİTLER HUZURUNDA YAPILMALIDIR

Bozuk, evlenmenin şahitler huzurunda yapılmasını uygun gördüklerini söyledi. “Evlenme Akdinin “evlendirme memuru” önünde yapılması kadın ve çocuk haklarının, kadın erkek eşitliğinin temel taşlarındandır. Evlenme memuru, nikah işlemi için öncelikle evlenme şartlarının gerçekleşmesini arayacaktır. Evlenme engellerinin olmaması, belli hastalıkların taşımaması, nikah merasimi ile şahitler huzurunda “aleni rızanın” açıklaması ile gerçekleşecektir.

KADINLAR MAĞDUR EDİLECEKTİR

Bozok, imam nikahı ile kadınların mağdur edileceğini ifade ederek “Kadın insan hakları savunucuları olarak, kadınlara sesleniyoruz; Bu sefer de, ne yazık ki, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile mağdur edilmek isteniyoruz. Ancak bu kararın uygulanmasını ve resmi nikah olmadan. Dini nikah törenle ‘sözde evlilik’ yapılmasını asla kabul etmiyoruz ve kararın meşrulaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Zira dini törenle yapacağınız her söz “sözde evlilik” sizin ve çocuklarınızın tüm yasal haklarından vazgeçmeleri anlamına gelmektedir. Dini nikah değil, resmi nikahın yapılmamasına karşıyız.

EVLENME YAŞI 18 OLMALIDIR

Bozok, evlenme yaşının 18 olmasını doğru buluyoruz. “İktidar sahiplerine sesleniyoruz; Anayasa Mahkemesinin kararı ile yaratılan boşluğun, bir an önce giderilmesi amacıyla, hükmün açıklanmasının uygulanmasına da engellemek için, iptal edilen fıkralardaki cezanın, alt sınırının iki yıldan fazla belirlenmesi ve evlenme yaşının 18 olması için yasal düzenlemenin hemen yapılmasını talep ediyoruz. Konunun takipçisi olacağımızı ve kadınların mağduriyetini önlemek için çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğimizi, biz İskenderun Cumhuriyet Kadınları olarak basına ve kamuoyuna duyuruyoruz. Bu imza kampanyasına ve mücadelemize tüm İskenderun halkının destek vermesini istiyoruz” dedi.

Hüseyin Güler

ulusalkanal.com.tr

# CKD # resmi nikah