Ford’da direniş cuması

Ford’da direniş cuması

Ford Otosan fabrikası önündeki direniş 10 günü geride bıraktı. Toplu halde Cuma Namazı kılan yüzlerce işçi çıkışta sloganlarla direniş alanına yürüdü Ford Otosan şirketinin yaptığı işçi alımı tepkilere neden oldu

Ford Otosan fabrikasında insanca yaşam için yeterli ücret amacıyla eyleme başlayan binlerce işçinin direnişi 10. güne girdi. Yüzlerce işçi direniş alanının yakınındaki Fidanlık Camii’nde toplu halde Cuma Namazı kıldı. İşçiler namaz çıkışında sloganlar, alkışlar ve ıslıklar eşliğinde direnişin sürdüğü TIR parkına yürüdü. İşçilerin yürüyüşü büyük bir coşkuya sahne oldu. Yüzlerce işçi “Ölmek var dönmek yok”, “direne direne kazanacağız” ve “Omuz omuza” sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı.

YENİGÜN SÖZÜNÜ ÇİĞNEDİ

Direniş sürerken, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün önceki gün alanda işçilere verdiği “yeni işçi alınmayacak” sözüne rağmen yeni işçi alımı için sınav yapıldı. Üstelik sürekli Değirmendere Kültür Merkezi’nde yapılan sınav bu kez, direniş alanının bitişiğindeki Vehbi Koç Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Sınava yüz civarında işçi adayının girdiği öğrenildi. Sınava giren adayların çoğunun Ford Otosan’da taşeron şirketlerde görev yaptığı ve daha önce işten çıkarılmış kişiler olduğu öğrenildi.

İŞÇİLERDEN TEPKİ

Yenigün, direniş alanını ziyareti sırasında “Biz işçi falan almadık. Biz hepimiz sizlerin geriye gelmesini beklediğimiz için bir tek işçi bile almadık. Geçmişten ders aldık” demişti. İşçi temsilciler kurulu basın sözcüsü Hakan Cömert, “Bir yandan görüşme süreci devam ederken, bir yandan Haydar bey yeni işçi alınmayacak şeklinde söz verirken, sınav yapılması ve sınava da taşeron firma elemanlarını sokulması iyi niyetle bağdaşmamaktadır. Bizim taleplerimiz bellidir ve bunları kendilerine ilettik. Ford Otosan yönetimini de samimi olmaya davet ediyoruz” dedi.

YÜZLER GÜLÜYOR

Haydar Yenigün’ün ziyaretinin ardından direniş alanında yüzler gülüyor. Görüştüğümüz işçilerin kendilerine güvenleri dikkat çekiyor. İşçiler, Gölcük esnafından da direnişe yardımların geldiğini belirterek, “Mücadelemiz kamuoyuna mal oldu. Halkımız ve esnaflarımız bizlere sahip çıkıyor. Moraller iyi. Haydar beyin dünkü ziyareti ve ziyareti sırasında yaşananlar da işçilerin kendine güvenini artırdı” ifadelerini kullanıyorlar.

ENGELLİLERE DESTEK

Ford Otosan fabrikası önünde 10 gündür direnişi sürdüren işçiler, engelli vatandaşları da unutmadı. İşçiler, engellilere yönelik duyarlı bir davranışa imza atarak mavi kapak toplama kampanyası başlattı. İşçiler, direniş alanındaki çeşitli yerlere kutular koyarak mavi kapak toplamaya başladı. İşçiler, mavi kapakları toplayarak engelliler yararına kullanacak.

ALMANYA’DAN DESTEK

Direnişteki Ford işçisine uluslar arası destek de geliyor. 18 bin işçinin çalıştığı Almanya’nın Köln şehrindeki Ford fabribasında IG Metal Köln Ford Sendika Temsilciliği adına B. Gruschka tarafından yapılan açıklamada, “Ford Otosan işçilerinin haklı taleplerinin yanında oldukları belirtildi. Ford Otosan yönetiminin bu haklı talepleri kabul etmesini istedi. Ford Avrupa İşçi Temsilciliği de Ford Avrupa yönetimine mektup yazarak, sorunun çözülmesini talep etti.

Emrah TAŞTAN

ulusalkanal.com.tr

# ford # direniş